ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ MOODY'S ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της ισπανικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's. Υποβάθμιση και αρνητική προοπτική και για την Κύπρο.

Τα κρατικά ισπανικά ομόλογα υποβαθμίστηκαν από τη Moodys κατά τρεις βαθμίδες, σε Baa3 από Α3 και ουσιαστικά «τοποθετήθηκαν» κοντά στην κατηγορία των «σκουπιδιών». Η υποβάθμιση που έγινε χθες το βράδυ θέτει την οικονομία της ιβηρικής χώρας σε εξαιρετικά αρνητική προοπτική, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα υποβάθμιση. Μία βαθμίδα χαμηλότερα στην κλίμακα αξιολογήσεων του οίκου βρίσκονται τα μη επενδυτικά ομόλογα (junk). Στο σκεπτικό του οίκου αξιολόγησης αναφέρεται τόσο ο δανεισμός των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ όσο και η «πολύ περιορισμένη» πρόσβαση της ισπανικής οικονομίας στις αγορές. Αυτά, σημειώνει ο Moody’s, θα αυξήσουν το χρέος της χώρας, το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει ήδη αυξηθεί από την έναρξη της κρίσης.

Παράλληλα, ο οίκος υποβάθμισε και την οικονομία της Κύπρου κατά δύο μονάδες, από Ba1 σε Ba3, δίνοντάς της αρνητική προοπτική. Ο Moody's αιτιολόγησε την εν λόγω υποβάθμιση αναφέροντας ότι η κυπριακή οικονομία είναι εκτεθειμένη σε ελληνικό χρέος, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει αυξημένες πιθανότητες χρεοκοπίας. Η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ και ταυτόχρονα η Κύπρος αποτελεί την τρίτη μικρότερη.

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΚΥΠΡΟΣ: ΥΠΟΠΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ MOODY’S | Matrix 24 14/06/2012

    […] ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΟ MOODY’S ΓΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ […]

  2. Pingback: ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ: ΣΤΑ ΥΨΗ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ | Matrix 24 14/06/2012

    […] η Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεο της ισπανικής οικονομίας, κατά τρεις βαθμίδες, σε «Baa3» από «Α3», κρίνοντας […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.