ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Η πεμπτουσία της αερολογίας είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για την αλήθεια, η αδιαφορία για το πώς πραγματικά έχουν τα πράγματα.

Η ουσία της αερολογίας δεν βρίσκεται στο ότι είναι αναληθής, αλλά στο ότι είναι πλαστή. Το πρόβλημα με την πλαστότητα δεν είναι η εμφάνιση του πράγματος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο φτιάχτηκε.

Αλήθεια, γιατί υπάρχει τόση αερολογία;

Είναι γεγονός ότι η αερολογία είναι αναπόφευκτη, όταν οι περιστάσεις απαιτούν κάποιος να μιλάει για κάτι που δεν ξέρει ή για κάτι που θέλει να διαστρεβλώσει. Στο δημόσιο βίο είναι σύνηθες άτομα, κυρίως πολιτικοί, να ωθούνται συχνά να μιλήσουν, και μάλιστα εκτενώς, για θέματα που αγνοούν ή θέλουν να αποπροσανατολίσουν. Στενά συνδεδεμένα με τα παραπάνω είναι και τα όσα συμβαίνουν εξαιτίας της διαδεδομένης αντίληψης ότι στη δημοκρατία είναι ευθύνη κάθε πολίτη να έχει άποψη για τα πάντα ή, τουλάχιστον, για οτιδήποτε έχει σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν στη χώρα του. Όμως, όπως σωστά συμβουλεύει ο B. Fenster: είναι καλύτερα να κρατάς το στόμα σου κλειστό και να μοιάζεις χαζός, παρά να το ανοίγεις και να διαλύεις κάθε αμφιβολία.

Πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι η εξάπλωση της αερολογίας έχει και βαθύτερες ρίζες που σχετίζονται με τις μορφές σκεπτικισμού, οι οποίες αρνούνται ότι μπορούμε να έχουμε οποιαδήποτε αξιόπιστη πρόσβαση στην αντικειμενική αλήθεια και που, ως εκ τούτου, απορρίπτουν την πιθανότητα να γνωρίζουμε, πως πραγματικά έχουν τα πράγματα.
Οι αερολογίες κυριαρχούν και στο πολιτικό, κυρίως, περιβάλλον μας
Από το 2009 κυριάρχησε και θα κυριαρχεί για πολλά χρόνια στο μέλλον αυτό που σημάδεψε το debate-2009: Λεφτά υπάρχουν!

Η έκφραση ασαφής, αλλά λίαν ικανή για να πλήξει για ανικανότητα τον αντίπαλο. Η αλήθεια είναι πιθανόν να ήταν γνωστή, το ενδιαφέρον όμως δεν ήταν η αλήθεια αλλά η μπλόφα.

Η μπλόφα έχει σκοπό να μεταβιβάσει κάτι ανακριβές. Σε αντίθεση με το ψέμα, η μπλόφα πρόκειται μάλλον για εξαπάτηση παρά για ανακρίβεια. Σ’ αυτό οφείλεται η συγγένειά της με την αερολογία.

Για τους σκοπούς της εκλογικής αναμέτρησης το «λεφτά υπάρχουν» έπιασε, στη συνέχεια όμως είχε την τύχη κάθε διαπιστωμένης αερολογίας. Έγινε το «συμφωνηθέν υπονοούμενο» για την αερολογία…

Η περίοδος της κρίσης έδωσε χώρο για μεγαλοστομίες και απώλεια του μέτρου. Το «λεφτά υπάρχουν» το διαδέχτηκαν πολλές αερολογίες με κυρίαρχη τη λίαν πρόσφατη: «κατάργηση του μνημονίου». Το αληθοφανές του ισχυρισμού δεν μπορεί να εκφράσει την πραγματικότητα. Η πιθανότητα να είναι ο ισχυρισμός αληθής προσεγγίζει το μηδέν, εκτός αν ο λαός μας έχασε εντελώς την αίσθηση του μέτρου, αλλά ο ρόλος του στη διαμόρφωση εικόνας πολιτικού που ανθίσταται στις πιέσεις των δανειστών λίαν σημαντικός. Τελικά το «κατάργηση του μνημονίου» λειτουργεί ως μέσο αποπροσανατολισμού από την πραγματική θέση στο πρόβλημα. Άλλωστε, οι πολιτικοί μας δεν συνήθισαν το λαό μας σε αλήθειες και η αντικειμενική, οφειλόμενη, παρουσίαση της κατάστασης της χώρας θα είχε πολιτικό κόστος.

Η αερολογία κυριαρχεί εκεί που η γνώση δεν επαρκεί, η έκφραση γνώμης θεωρείται επιβεβλημένη, ο αποπροσανατολισμός εξυπηρετεί, η πραγματικότητα δεν είναι στόχος και η ευθύνη περιορίζεται να δημιουργηθεί σύγχυση…

Τα παραπάνω στοιχεία, που ευνοούν την αερολογία, ανθούν στη χώρα μας.

Το ζητούμενο είναι ο μετριασμός τους και η δημιουργία περιβάλλοντος πραότητας.

Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: [email protected]

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.