ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Η κρίση του πολιτικού μας συστήματος οδήγησε σε κρίση την κοινωνία μας. Μια κρίση που συνεχώς βαθαίνει γιατί τα πολιτικά μας κόμματα δεν έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπισή της, αλλά την επιβίωσή τους και την επαφή τους με την εξουσία.

Η αναμενόμενη στάση τους ήταν εκείνη που θα εστίαζε στην ανάλυση των παραγόντων που έφεραν την πλήρη κατάρρευση και στην καθιέρωση ενός αξιακού συστήματος που θα έδινε τη δυνατότητα να βρει η χώρα τους κανονικούς της ρυθμούς, σύμφωνα με εκείνους των «έμπειρων» κοινωνιών.

Τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία τριάντα χρόνια φέρουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και εκείνα που είχαν το ρόλο ελέγχου τους δεν είναι άμοιρα ευθυνών.

Οι ελάχιστες προσπάθειες εκσυγχρονισμού βρήκαν τεράστιες αντιδράσεις από την εκάστοτε αντιπολίτευση και η χαλαρή βούληση των κυβερνώντων άφησε τη χώρα στο έλεος της διαφθοράς, των συνδικαλιστών και των συντεχνιών.

Η κατάσταση που βιώνουμε είναι χαοτική και προμηνύει ανεξέλεγκτες περιπέτειες. Η αβεβαιότητα και ο θυμός έχουν πάρει πολιτική έκφραση και εκείνοι που την εκπροσωπούν, αντί να παίξουν το ρόλο του παιδαγωγού, αντλούν δύναμη και χάνουν την αίσθηση του μέτρου.

Οι σημερινές συνθήκες συνιστούν τη μοναδική ευκαιρία για τα πολιτικά κόμματα να προβάλουν τα αξιακά τους συστήματα και να παρασύρουν ολόκληρη την κοινωνία σε μια νέα εποχή που θα κυριαρχούν η αξιοκρατία, το πολιτικό ήθος, οι αποτελεσματικές δομές, η κοινωνική συνοχή, η αξιόπιστη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και η αξιοπρεπής διαπραγμάτευση των υποχρεώσεών μας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η σωτηρία της χώρας. Για την αντιμετώπισή του χρειάζεται εθνική προσπάθεια από την οποία δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει επειγόντως να αναληφθεί πρωτοβουλία εθνικής σωτηρίας. Όπως είναι φυσικό, τη μεγαλύτερη άνεση για μια τέτοια πρωτοβουλία την έχουν τα κόμματα που δεν έχουν ασκήσει εξουσία και ιδιαίτερα τα κόμματα της αριστεράς.

Ο ελάχιστος κοινός τόπος για τη θεμελίωση ενός λειτουργικού κράτους υπάρχει στις διακηρύξεις σχεδόν όλων των κομμάτων. Η σύνεση και το όραμα για μια πατρίδα που θα χωράμε όλοι είναι το ζητούμενο.

Το κόμμα που θα αναλάμβανε μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε καθιερώσει το κύρος του στην κοινωνία και δεν θα χρειαζόταν συμβιβασμούς και πολιτικές κορώνες να αυξήσει τη δύναμή του. Η δύναμή του θα ήταν η σωτηρία της χώρας και η συμπόρευση ολόκληρου του λαού της.

Το καλλιεργούμενο συγκρουσιακό περιβάλλον θα αναβιώσει εφιαλτικές στιγμές τις οποίες ο λαός μας τις πλήρωσε πανάκριβα.

Το ζητούμενο είναι πραότητα (όχι υποχωρητικότητα, όχι υποταγή) και δια βίου δέσμευση στην υπεράσπιση της ελευθερίας, στην αναζήτηση της αλήθειας και στην προστασία της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Πρέπει να ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας...

Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης
E-mail: [email protected]

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.