ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι η δημόσια υγεία στη χώρα μας αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις και τα σοβαρότερα προβλήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Από τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, έως τα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, τις υποστηρικτικές δομές, τα πάντα μοιάζουν να βρίσκονται σε αποσύνθεση. Οι λύσεις, όποιες και όπου βρίσκονται, χρειάζονται επιμονή, υπομονή, σκληρή δουλειά και κυρίως γνώση του χώρου και των παραμέτρων του, των διαδρομών και των περίπλοκων διασυνδέσεων του. Η απορία που προκύπτει είναι λοιπόν εύλογη, είναι ο κ. Λυκουρέντζος, ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από το χώρο της Υγείας, ο κατάλληλος άνθρωπος για να αντιμετωπίσει;

Ακόμη και ο ίδιος εμφανίζεται προσεχτικός ή καλύτερα επιφυλακτικός απέναντι σε όλους. Η ομιλία του κατά την παραλαβή του Υπουργείου από τον κ. Κίττα (για τον οποίο πολλοί «έπιναν νερό στο όνομα του» παρότι έμεινε περίπου ένα μήνα στο Υπουργείο) ήταν πολιτική, με επικλήσεις στο συναίσθημα και αναφορά στο κομμάτι του Υπουργείου που γνωρίζει από πρώτο χέρι, τους υπαλλήλους, αφού όπως και ο ίδιος ανέφερε, προέρχεται από οικογένεια δημοσίων υπαλλήλων.

Προφανώς, η παρουσία του κ. Σαλμά ως αναπληρωτή Υπουργού έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά. Γιατρός και μάλιστα αθλητίατρος, με θετικό προφίλ, ο κ. Σαλμάς αναμένεται να είναι ο «insider», ο άνθρωπος που ξέρει τα πράγματα από μέσα και θα μπορέσει, ενδεχομένως, να συμβουλέψει τον κ. Λυκουρέντζο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο Υπουργός.

Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτής της νέας μορφής συνεργασιών, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Λυκουρέντζος, φανταζόμαστε πως και η υφυπουργός που όρισε η Δημοκρατική Αριστερά, η κ. Σκοπούλη, επίσης γιατρός, ανοσιολόγος για την ακρίβεια, θα συνεισφέρει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βάρος που πέφτει στους ώμους του κ. Λυκουρέντζου είναι τεράστιο, όπως πρέπει, άλλωστε, να αναγνωρίζει και ο ίδιος. Θα αποδώσουμε λοιπόν, στο άγχος και το βάρος των ευθυνών την απόφαση του να κλειστεί στο υπουργικό γραφείο του στην Αριστοτέλους με τους κ. Κίττα, κ. Σαλμά και κ. Σκοπούλη, μετά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου, ώστε να ενημερωθεί περαιτέρω για τα ζητήματα.

Βέβαια τα «όργανα» δεν θα αργήσουν να αρχίζουν για τη νέα ηγεσία του Υπουργείου και τον κ. Λυκουρέντζο. Η προειδοποίηση του προς τους συνδικαλιστές, να μην έχουν απαιτήσεις εκτός πλαισίου και εκτός των δυνατοτήτων αυτής της περιόδου, συνοδεύτηκε από τις πρώτες αντιδράσεις.

Το σχόλιο του προέδρου των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβα είναι χαρακτηριστικό: «Ευχόμαστε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος να μην κουβαλάει και τα ίδια μυαλά με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και το μόνο που τους συνδέει να είναι το κοινό τους όνομα. Όμως -μεταξύ μας- δεν θα έβλαπτε καθόλου αν έκαναν ένα ευχέλαιο στην Αριστοτέλους, αν και το ιδανικό θα ήταν ένας εξορκισμός..»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.