ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Ήταν ένα εφιαλτικό 24ωρο: ένας χρυσαυγίτης εκτοξεύει νερό και χαστουκίζει δύο βουλευτίνες της Αριστεράς και μετά κρύβεται, αφού πρώτα έχει ζητήσει από τον «αρχηγό» του να «στείλει 100, γιατί έχει πρόβλημα». Ένας 24χρονος φοιτητής στέλνει στον άλλο κόσμο έναν 43χρονο Αλβανό επίδοξο διαρρήκτη. Χρυσαυγίτες μπουκάρουν στο Πάντειο και συμπλέκονται με αναρχικούς, στήνοντας σκηνικό σύρραξης.

Δεν περνούν 24 ώρες και ο 24χρονος φοιτητής προσάγεται στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, τον «υποδέχονται» κάτοικοι της Παιανίας με αλαλαγμούς και χειροκροτήματα και εξερχόμενος, αφού πρώτα έχει αφεθεί ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα-ανακριτή, τυγχάνει νέας θερμής υποδοχής, με «Ελληνάρες» να του φωνάζουν: «είσαι μάγκας ρε, είμαστε μαζί σου». Την ίδια ημέρα, δηλαδή χθες, αφέθηκε ελεύθερος και ο 49χρονος εργολάβος που τον περασμένο μήνα συνελήφθη για τη δολοφονία 39χρονου Ρουμάνου, ο οποίος προσπαθούσε να κλέψει υλικά από αποθήκη στη Λακωνία.

Παράλληλα, μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter) είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι που «σπάνε πλάκα» με την ενέργεια του φασίστα Κασιδιάρη ενώ άλλοι –ακόμη χειρότερο- την επιδοκιμάζουν κιόλας. Την ίδια στιγμή, μεγάλο ειδησεογραφικό site ακόμη μεγαλύτερης κυριακάτικης εφημερίδας, με… προσωπική παράδοση στη «μαύρη τρύπα» του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, επιχαίρει για το γεγονός ότι ο 24χρονος φοιτητής αφέθηκε ελεύθερος, επικαλούμενο το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Για την ιστορία, ο απελπισμένος Αλβανός-επίδοξος διαρρήκτης ήταν άνεργος, πατέρας τεσσάρων παιδιών και με σύζυγο στο τελικό στάδιο του καρκίνου. Άραγε, τι λέει γι’ αυτό το «κοινό περί δικαίου αίσθημα»;

Μέρες Βαϊμάρης

Εκτός, λοιπόν, της κοινωνικής-ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησε το Μνημόνιο και οι πολιτικές λιτότητας, 48 ώρες ήταν αρκετές για να αναδειχθεί ανάγλυφα και μια άλλου τύπου κοινωνική κρίση: ένας κοινωνικός διχασμός που μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει συνθήκες ενός ιδιότυπου εμφυλίου πολέμου. Και μπορεί ο πόλεμος αυτός να πατά πάνω στον καμβά της κοινωνικής κρίσης λόγω Μνημονίου, αλλά την παλέτα με το χρώμα την κρατούν πολιτικά κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί, κορυφαία πολιτικά στελέχη και διαμορφωτές κοινής γνώμης. Και τον καμβά τον βάφουν μαύρο. Κατάμαυρο.

• Είναι ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς που, επιχειρώντας να επαναπατρίσει «γαλάζιους» ψηφοφόρους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, γυρίζει ανά την Ελλάδα και σπέρνει το δηλητήριο του ρατσισμού, υποσχόμενος να αποκλείσει τα παιδιά των μεταναστών από τους παιδικούς σταθμούς, εξαγγέλλοντας μαζικές απελάσεις και κατάργηση των –αυτονόητων- δικαιωμάτων που παρέσχε στους μετανάστες ο νόμος Ραγκούση.
• Είναι ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης που καταδικάζει μεν την αυτοδικία, αλλά την ίδια στιγμή «κατανοεί την οργή» των πολιτών «που δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε στο ίδιο τους το σπίτι».
• Είναι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπεύθυνος προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα που δηλώνει ότι «δεν έχει πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή» και αποκαλεί τη νεοναζιστική οργάνωση «αδελφική παράταξη της ΝΔ».
• Είναι η ίδια η ΝΔ που χρησιμοποιεί εμφυλιοπολεμική ρητορεία, επισείει την… κομμουνιστική απειλή και διχάζει χυδαία του Έλληνες σε μια από τις κρισιμότερες ιστορικές στιγμές της χώρας.
• Ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος που «νομιμοποίησε» την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, αποκαλώντας «υγειονομική βόμβα» τους μετανάστες του κέντρου και διαπομπεύοντας σε απευθείας σύνδεση τις οροθετικές ιερόδουλες. Βέβαια, τον σκοπό του τον πέτυχε. Καίτοι διέλυσε, ως υπουργός, την Υγεία, τον ΕΟΠΥΥ και τα εργασιακά δικαιώματα ως υπουργός Εργασίας, βγήκε πρώτος βουλευτής στην «αρένα» της Β’ Αθηνών. Παρεμπιπτόντως, βέβαια, οι Χρυσαυγίτες στα πάνελ διέκοπταν τους πάντες και έλεγαν με αυθάδεια: «τώρα έχω 7%, δεν μπορείτε να μην με καλέσετε».
• Ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που, προσπαθώντας να μαζέψει τα αμάζευτα από τότε που δεν διάβασε το Μνημόνιο, διεξήγε επί ημέρες προεκλογική εκστρατεία, πατώντας πάνω στα κορμιά ταλαιπωρημένων και απελπισμένων μεταναστών, διαφημίζοντας ότι τους στοιβάζει στο «Γκουαντάναμο» της Αμυγδαλέζας.
• Και, για να μην ξεχνιόμαστε, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που «νομιμοποίησε» και «θεσμοποίησε» ακροδεξιά στελέχη του κόμματος Καρατζαφέρη, αποδεχόμενος να στηρίξει μια κυβέρνηση με τον «τσεκουράτο» πρώην επικεφαλής της ΕΠΕΝ, Μάκη Βορίδη και τον εθνικιστή Άδωνι Γεωργιάδη.

Η κοινωνία χωρίζεται στα δύο. Όχι ταξικά, όχι επί τη βάσει του άξονα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Δεν τα βάζουν οι φτωχοί με τους πλούσιους, ούτε το αντίθετο. Ακροδεξιοί νεοναζί προπηλακίζουν αριστερούς και μετανάστες. Η αυτοδικία όχι μόνο δεν θεωρείται εκτός νομικού και πολιτισμικού πλαισίου, αλλά αρκετοί τη θεωρούν «εύλογη ενέργεια». Ο νομικός και ηθικός μας πολιτισμός καταρρέει, πάνω στα απομεινάρια μιας εξαθλιωμένης κοινωνίας. Ο ρατσισμός έχει χτυπήσει κόκκινο. Οι επικίνδυνες ιδέες είναι έξω, κυκλοφορούν ελεύθερες και πολύς κόσμος, αντί να ανατριχιάζει, κάνει χαβαλέ. Όπως έκανε και με τους χρυσαυγίτες και το «εγέρθουτου». Το αβγό του φιδιού δεν εκκολάπτεται. Έσπασε. Και κάποιοι το ζέσταναν ώσπου να εκκολαφθεί και να σπάσει. Και αυτοί οι κάποιοι, που περιγράφονται παραπάνω, έχουν πρόσωπο, διαδρομή και ονοματεπώνυμο. Εκλογές έρχονται, μπορούμε να τους στείλουμε το λογαριασμό.

 

4 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Teotselas 16:21 12/06/2012

    Μια χαρά τα λές όλα…Για την αριστερή διχαστική και εμφυλιοπολεμική ρητορεία δεν ακούω τίποτε… Καταδικάζεις τους πάντες αλλά τον Σύριζα το ΚΚΕ και τις συνιστώσες της Αριστεράς που τόσο έχουν διχάσει την χώρα και εξακολουθούν να το κάνουν δεν αναφέρεις κάτι…

  2. Paparia 14:39 12/06/2012

    να γίνει ό,τι είναι να γίνει!! και συ ποιος εισαι που κρινεις τον κοσμο κ τις συμπεριφορες του?

    • Αυτός που κρίνει τον κόσμο και τις συμπεριφορές του είναι αυτός που είναι, με φωτογραφία, όνομα και επώνυμο. Εσύ ποιος είσαι που κρίνεις αυτόν που κρίνει τον κόσμο και τις συμπεριφορές του;

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.