ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων, ενώ και η γερμανική κεντρική τράπεζα εξέφρασε τη διαφωνία της με την  πρόταση έκδοσης ομολόγων για την αποπληρωμή των χρεών που υπερβαίνει το όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ, το 60% του ΑΕΠ.

«Για μας τους Γερμανούς, η αμοιβαιοποίηση όλου του χρέους στην Ευρώπη δεν αποτελεί επιλογή υπό οιεσδήποτε συνθήκες, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, σχολιάζοντας τη νέα πρόταση για ευρωομόλογα μικρής διάρκειας. «Δεν είναι μόνο η λίγη αλληλεγγύη που μπορεί να εκτροχιάσει την ευρωπαϊκή συνοχή. Η υπερβολικά πολλή μπορεί να κάνει το ίδιο», υποστήριξε.

«Η πρόταση να δημιουργηθεί ένα ταμείο απορρόφησης του χρέους ισοδυναμεί με μια συνεκτική θέσπιση κοινού χρέους τα επόμενα χρόνια χωρίς αυτό να συνδέεται με κάποια ουσιαστική εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας [και] παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε από τη μεριά της η Μπούντεσμπανκ. Όπως σημείωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα, αυτό το ταμείο θα αναλάμβανε χρέος 2,3 τρισ. δολαρίων, ίσο με το 90% του γερμανικού ΑΕΠ, με το Βερολίνο να καλείται να καλύψει το ένα τέταρτο του ποσού. Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα ήταν «πολύ αμφίβολο» ένα τέτοιο σχέδιο να μπορούσε να προωθηθεί χωρίς να τροποποιηθούν συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το γερμανικό Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.