ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Συνταγματικό έκρινε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την υγεία, του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που προβλέπει την υποχρεωτική ασφάλιση του κάθε Αμερικανού πολίτη έως το 2014 ή την επιβολή προστίμου σε όσους δεν ασφαλισθούν.

 

«Η σημερινή απόφαση είναι μια νίκη για όλους τους Αμερικανούς πολίτες» δήλωσε ο Ομπάμα και τόνισε ότι από εδώ και στο εξής θα υπάρξει συλλογική δουλειά για τη βελτίωση του νομοσχεδίου.

Το Δικαστήριο ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (5 έναντι 4) το νόμο σχεδόν στο σύνολό του.

Oι ομάδες που έφεραν αντιρρήσεις (26 πολιτείες) στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υποστήριζαν ότι το κογκρέσο με το άρθρο αυτό παραβίασε το σύνταγμα καθώς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους πολίτες να συμμετέχουν σε εμπορικές συναλλαγές οι οποίες ρυθμίζονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Επίσης το δικαστήριο έπρεπε να αποφασίσει και για ένα ακόμη άρθρο του νομοσχεδίου το οποίο προβλέπει  επέκταση της κρατικής ασφάλισης -Medicaid- για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Το δικαστήριο αν και δεν το απέρριψε αποφάσισε να περιορίσει την έκταση της εφαρμογή του.

Η κυβέρνηση Ομπάμα  ανέμενε με αγωνία τη σημερινή απόφαση καθώς μια αρνητική τοποθέτηση του δικαστηρίου θα ήταν πλήγμα στην προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα πέντε μόλις μήνες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την υγεία της κυβέρνησης Ομπάμα συνιστά τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ εδώ και μισό αιώνα και έχει ως στόχο να παράσχει ασφαλιστική κάλυψη σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια Αμερικανούς που μέχρι τώρα ήταν ανασφάλιστοι και ταυτόχρονα να μειώσει το κόστος της περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι αντίθετος στο νόμο είναι και ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

«Αυτό που το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκανε σήμερα, θα το κάνω την πρώτη μου ημέρα ως πρόεδρος των ΗΠΑ», υποσχέθηκε ο Ρόμνεϊ, μιλώντας λίγο μετά την ανακοίνωση της επικύρωσης του νόμοσχεδίου.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει και πάλι να πετύχει την ακύρωση του νόμου.

«Η σημερινή απόφαση υπογραμμίζει την ανάγκη για ακύρωση αυτού του επιβλαβούς νόμου στο σύνολό του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπένερ.

«Αυτό που δεν θα κάνουμε, αυτό που η χώρα δεν μπορεί να κάνει, είναι να ξαναδώσουμε τις ίδιες πολιτικές μάχες που δώσαμε πριν από δύο χρόνια ή να επιστρέψουμε στο σημείο όπου βρισκόμασταν. Με τη σημερινή ανακοίνωση, ήρθε ο καιρός να προχωρήσουμε» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, πιθανότατα θα ψηφίσει υπέρ της ακύρωσής του νόμου, αλλά οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία είναι σίγουρο ότι θα μπλοκάρουν την πρόταση.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.