ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΙΤΑΛΙΑ: ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Νικηφόρα για τον Ιταλό εντολοδόχο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ήταν η σημερινή ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή για την έγκριση της αμφιλεγόμενης εργασιακής μεταρρύθμισης.

Η Κάτω Βουλή στη Ρώμη ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία το σχετικό νομοσχέδιο στις δύο τελευταίες από τις τέσσερις ψήφους εμπιστοσύνης, τις οποίες είχε ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης των μέτρων πριν από την αναχώρησή του την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες.

Αργότερα απόψε, η Βουλή θα εγκρίνει το μέτρο καθαυτό σε μία ψηφοφορία ρουτίνας.

Έτσι ο Μόντι πηγαίνει με άλλον αέρα στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. όπου αναμένεται να  ζητήσει περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και έναν μηχανισμό για την κάλυψη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση ήταν μία από τις πρώτες του εξαγγελίες αφότου ανέλαβε την πρωθυπουργία, τον Νοέμβριο του 2011. Αυτή  ρυθμίζει επί το ευνοϊκότερο τη δυνατότητα των εργοδοτών στις απολύσεις, επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας από το 2017 και θέτει τέλος στην καθ' υπέρβαση χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας, που επέτρεπε στους εργοδότες να μην προσλαμβάνουν εργαζομένους με πλήρες ωράριο απασχόλησης.

Η εργασιακή μεταρρύθμιση του Μόντι είχε κατατεθεί προ τριών μηνών στο Κοινοβούλιο, ενώ είχαν προηγηθεί σκληρές διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα και την εργοδοσία και χρειάσθηκε να αναθεωρηθεί, έπειτα από την πίεση των κομμάτων και τις ανησυχίες των συνδικάτων για αύξηση των απολύσεων, ή των εργοδοτών που φοβούνται αύξηση του κόστους εργασίας.

Οι εργατικές ενώσεις ήδη έχουν οργανώσει πολυάριθμες κινητοποιήσεις κατά των προτεινόμενων αλλαγών.

Οι δυσκολίες στην έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης σήμαναν την απαρχή των πολιτικών προβλημάτων του Μόντι και επιτάχυνε την καθοδική πορεία του στις δημοσκοπήσεις, η οποία έχει φθάσει στο αξιοθρήνητο 33% από το 71% που συγκέντρωνε όταν ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας τον Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με τα ευρήματα της εταιρείας SWG.

Από την πλευρά της η  υπουργός Εργασίας Έλσα Φορνέρο, η κύρια εισηγήτρια της μεταρρύθμισης, υπεραμύνθηκε των μέτρων σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γουόλ Στριτ Τζέρναλ

«Πασχίζουμε να προστατεύσουμε τα άτομα, όχι τις δουλειές τους. Η στάση των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει. Η εργασία δεν είναι δικαίωμα, θα πρέπει να κερδηθεί, ακόμη και μέσα από θυσίες» δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.