ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Ότι «χτίστηκε» στο α’ τρίμηνο της χρονιάς κατέρρευσε μέσα σε μόλις ένα μήνα: Από πρωτογενές πλεόνασμα το κρατικό ταμείο πήγε μέσα σε λίγες μόνον ημέρες στο ..μείον, την ώρα που οι πρώτες πληροφορίες και για τον Μάιο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, καθώς οι πρώτες ενδείξεις αποτυπώνουν «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ. Η προεκλογική «χαλάρωση», η αναβολή στην είσπραξη φόρων, η φοροδοτική αδυναμία των νοικοκυριών εν μέσω βαθιάς ύφεσης «τίναξαν την μπάνκα» στον αέρα.   

Του Βαγγέλη Δουράκη

Νέα «μαύρη τρύπα» 600 εκατ. ευρώ άνοιξε στα κρατικά ταμεία: Ειδικά τον Μάιο «έλειψαν» έσοδα άνω των 200 εκατ. ευρώ από την είσπραξη του Τέλους Ακινήτων που αναβλήθηκε για να αποφασίσει για την τύχη του η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες.

Επιπλέον, η παράταση στην υποβολή δηλώσεων φέρνει πιο πίσω την είσπραξη φόρων καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος ούτε το 10% των φορολογουμένων (λιγότεροι από 500.000 από συνόλου 5,5 εκατ. ευρώ).

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως ελάχιστοι θα σπεύσουν οικειοθελώς να πληρώσουν τους φόρους τους πριν την 17η Ιουνίου, όταν η καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί πλέον για τις 16 Ιουλίου.

Ασφαλής εικόνα για την πορεία εσόδων του Μαΐου θα υπάρξει μετά τις 10 Ιουνίου, αφού φανούν και οι πληρωμές που έχουν γίνει σε τράπεζες και οι οποίες από φέτος προβλέπεται εκ του νόμου να είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Με βάση τα στοιχεία που καταφτάνουν για τα έσοδα τα οποία συλλέγουν απευθείας οι εφορίες, η τάση δείχνει πως η υστέρηση μπορεί να φτάσει έως και 1,3 δισ. ευρώ, έως στο τέλος του χρόνου!

Στο υπουργείο Οικονομικών εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος. Από τα πρώτα εκκαθαριστικά των δηλώσεων εισοδήματος η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου προβλέπει να εισπράξει συνολικό φόρο (μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) ύψους 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο εισπρακτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών έχει ξεκινήσει φορο-κυνηγητό, δίνοντας προτεραιότητα σε «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, σε οφειλές δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες τον τελευταίο χρόνο.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της εντεινόμενης ύφεση και των προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις (μικρές και μεγάλες) στην πληρωμή ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων.

Η κατάρρευση των κρατικών ταμείων αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του α΄ τετραμήνου της χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι τα στοιχεία για το α΄τετράμηνο της χρονιάς είναι απογοητευτικά: Σε έλλειμμα από πλεόνασμα «γύρισε» το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης μέσα σε ένα μήνα!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου διαμορφώθηκε αρνητικό πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης κατά 18 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα φαντάζει μικρό, αλλά στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρχε πλεόνασμα 2,3 δις ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μόλις ένα μήνα εξανεμίστηκε το όποιο θετικό αποτέλεσμα υπήρξε στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.