ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ - ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

Κάθετη πτώση παρουσίασαν  στοιχεία των εσόδων του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους συνεπεία των παρατάσεων στην υποβολή των δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων. Αντίθετα συγκρατημένες είναι οι δαπάνες.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην εκταμίευση πόρων κυρίως για πληρωμή μισθών και συντάξεων και όχι για προμήθειες ή την πληρωμή των υποχρεώσεων υπουργείων και φορέων του Δημοσίου. Ωστόσο, τα στοιχεία θα ήταν χειρότερα αν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν θυσιαζόταν για μία ακόμα φορά στον βωμό του ελλείμματος, επιτείνοντας τη βαθιά ύφεση που διέρχεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν:

1. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση 661 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο για το διάστημα αυτό. Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό έτος τα προ επιστροφών φόρων έσοδα είναι μειωμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εισπράχθηκαν 19,4 δισ. ευρώ έναντι 20,5 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί το ίδιο διάστημα του 2011.Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους πενταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, καθώς και τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

2. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 30,543 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 2,9 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ αλλά και στη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1,1 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (158 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (137 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από τον στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2012, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,2 δισ. ευρώ.

3. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία στο πεντάμηνο του έτους έχουν εκταμιεύσει ποσά που ξεπερνούν το 50% της ετήσιας επιχορήγησης. Συγκεκριμένα ο ΟΓΑ έχει εκταμιεύσει το 59% της επιχορήγησης, το ΙΚΑ το 62% όπως επίσης και ο ΕΟΠΥΥ. Στα ίδια επίπεδα είναι και οι εκταμιεύσεις από το ΤΑΠ- ΟΤΕ. ΤΑ ανωτέρω στοιχεία δείχνουν ότι τα ταμεία θα χρειασθούν πρόσθετη επιχορήγηση που αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.