ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΜΕΙΩΣΗ ΑΞΙΟΧΡΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μείωσε την μέγιστη βαθμίδα στην οποία μπορεί να τοποθετεί το αξιόχρεο των χρεογράφων που εκδίδονται στην Ελλάδα από κρατικά ή ιδιωτικά ιδρύματα. 

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι τη μείωσε σε Caa2 (από B1 ως σήμερα), επικαλούμενος τον «εντεινόμενο κίνδυνο» εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Η ανακοίνωση του αυτή δεν αφορά προς το παρόν το κρατικό ελληνικό χρέος, το οποίο ο οίκος τοποθετεί στη βαθμίδα C, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Οι όποιες περαιτέρω μεταβολές αξιολόγησης που θα ανακύψουν ως αποτέλεσμα του νέου μέγιστου δυνατού αξιόχρεου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα», διευκρίνισε ο οίκος.

Ο Moody's εξήγησε στην ανακοίνωσή του ότι παρά τον εντεινόμενο κίνδυνο η χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τον οποίο χαρακτήρισε «πραγματικό», αυτό «δεν αποτελεί το σενάριο που θεωρεί το κεντρικό, ή το πιο πιθανό», αν και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου «είναι ενδεχόμενο» ο κίνδυνος να «αυξηθεί περαιτέρω».

Ο Moody's σημείωσε επίσης ότι υπάρχει πιθανότητα να προβαίνει σε εξαιρέσεις και να αποδίδει υψηλότερη αξιολόγηση αν ο φορέας ο οποίος εκδίδει «ελληνικό» χρέος είναι ουσιαστικά «ξένη επιχείρηση, έχει σημαντικούς πόρους στο εξωτερικό ή λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από κάποια [οικονομική] οντότητα εκτός της χώρας».
Ο Moody's ανέφερε παράλληλα ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη το μέγιστο δυνατό αξιόχρεο που θα αποδίδει σε ελληνικά χρεόγραφα θα υποβαθμιστεί περαιτέρω.

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε συνέπεια να υπάρξουν «σημαντικές απώλειες για τους επενδυτές», λόγω της μετατροπής στο νέο νόμισμα του ελληνικού κρατικού και ιδιωτικού χρέους που υπόκειται στο ελληνικό δίκαιο, καθώς και λόγω των σοβαρών προβλημάτων τα οποία θα πλήξουν «το εθνικό τραπεζικό σύστημα» και «την πραγματική οικονομία», υπογράμμισε ακόμη ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.