ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ως «casus belli» περιγράφουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να περιοριστούν τα δικαιώματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Κουμουνδούρου παίζει ήδη ένα σκληρό πολιτικό πόκερ με τη ΝΔ.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η προαναγγελία για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, έτσι όπως περιγραφόταν στην «εθνική διακήρυξη» της νέας κυβέρνησης (η οποία έκανε λόγο για αλλαγές που θα συνάδουν με τη νέα εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας) έχει βάλει στα καρφιά τα στελέχη της Κουμουνδούρου, καθώς υποψιάζονται προσπάθειες «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», όπως λένε. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ήδη από χθες διατεθειμένος να κάνει παραχώρηση, υπερψηφίζοντας τον υποψήφιο Πρόεδρο της Βουλής εκ μέρους της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αρκεί να αποσπάσει δημόσια δέσμευση από τον τελευταίο ότι δε θα προβεί σε αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, αυτό που φοβούνται στην Κουμουνδούρου είναι μήπως οι προωθούμενες αλλαγές δώσουν σε όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση προνόμια κυβερνώντος κόμματος. Κάτι τέτοιο, πρακτικά συνεπάγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στη Βουλή όσα… προνόμια και δικαιώματα είχε και όταν αποσπούσε ποσοστά της τάξης του 4 και του 5%. Δηλαδή, σε μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, θα μιλά πρώτα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και μετά, αντί να μιλά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας) θα μιλούν πρώτα οι αρχηγοί των συγκυβερνώντων κομμάτων. Αυτό θα σημάνει ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλά τέταρτος, μετά και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

Παρτίδα πόκερ

Η ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης έχει μεταβληθεί σε κύριο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και για το λόγο αυτό, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χθες, αποφασίστηκε η εξής «ντρίμπλα»: να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην προεδρία της Βουλής, αρκεί ο τελευταίος να δεσμευθεί δημοσίως ότι δε θα αλλάξει τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου. Σήμερα, ο συγκεκριμένος «όρος» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκδηλωθεί και επισήμως στον υποψήφιο Πρόεδρο της Βουλής και, αναλόγως της απάντησής του, θα πράξει η Κ.Ο. της Κουμουνδούρου.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ | Matrix 24 29/06/2012

    […] ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αιτία πολέμου την προώθηση αλλαγών στον κανονισμό που επί της […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.