ΥΓΕΙΑ

ΝΕΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Χωρίς φαγητό και φάρμακα μένουν οι 260 ηλικιωμένοι ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων, καθώς οι προμηθευτές αρνούνται την πίστωση, λόγω των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ. Υποσιτίζονται και οι ψυχασθενείς του Θεραπευτηρίου Λέρου.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σοκάρουν, εξαγριώνουν αλλά και προβληματίζουν οι εικόνες που περιγράφουν οι εργαζόμενοι σε δύο ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας, την περίθαλψη χρονίως πασχόντων, κυρίως ηλικιωμένων, αλλά και ψυχικά ασθενών.

Σάνιδα σωτηρίας αναζητούν οι 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, το 80% των οποίων είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί, σε πολύ σοβαρή κατάσταση, αλλά και οι 170 εργαζόμενοι του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, του Ασύλου Ανιάτων, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΠΥ να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Ίδρυμα.

Έτσι, η διοίκηση του Ιδρύματος αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών (ιδίως μετά τις αρνητικές λίστες του ΕΟΠΠΥ), αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ι. Ηλιάδη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έως τα τέλη Μαΐου, που περιλαμβάνουν, βάσει της νομοθεσίας, και τα χρέη έως το 2011 του ΙΚΑ και του ΟΓΑ προς το ίδρυμα, δηλαδή 342 χιλιάδες και 810 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, ανέρχονται συνολικά σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ο ΕΟΠΠΥ, όμως, δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στη ρύθμιση των δικών του οφειλών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς, τους εργαζομένους και το Ίδρυμα σε δραματική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι 170 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο Θεραπευτήριο του Κέντρου Υγείας της Λέρου, όπου, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των ασθενών. Όπως αναφέρει το έγγραφο του Διοικητή, που εστάλη, μεταξύ άλλων, στον Υπουργό Υγείας και το οποίο δημοσίευσε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβας, ο κίνδυνος για την υγεία των ασθενών είναι ορατός.

Αποτέλεσμα είναι να υποσιτίζονται λόγω της έλλειψης τροφίμων, ενώ οι προμηθευτές αρνούνται να χορηγήσουν το θεραπευτήριο με τα απαραίτητα, λόγω των υπέρογκων χρεών του Κέντρου Υγείας. Χρέη που προέρχονται από τις μεγάλες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το Θεραπευτήριο.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΛΕΡΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ | Matrix 24 07/06/2012

    […] επιχορήγηση θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο θεραπευτήριο της Λέρου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, μετά από […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.