ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕ Ο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Τα σύγχρονα θαύματα κρατούν λίγες μόνον ώρες. Την ανηφόρα ξαναπήραν τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας, παρά την ανακοίνωση της προσφυγής στις Βρυξέλλες για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών της.  

Οι αγορές αντέδρασαν αρχικά με ενθουσιασμό, όσο περνούσαν όμως οι ώρες κέρδιζαν έδαφος οι σκεπτικιστές και συγκεκριμένα όσοι αναρωτιόνταν, από που θα προέλθουν τα χρήματα του δανείου προς τις ισπανικές τράπεζες καθώς και εκείνοι που σημείωναν ότι η  συμφωνία προϋποθέτει δημοσιονομική επιβάρυνση για την Ισπανία.

Το επιτόκιο των ισπανικών ομολόγων είχε πέσει αρχικά κάτω από το 6%, αλλά στη συνέχεια ανέβηκε και διαμορφώθηκε πέριξ του 6,5%. Ανοδικά κινήθηκαν και τα επιτόκια της Ιταλίας.

Πιέσεις δέχεται το ευρώ, που βρέθηκε κάτω από το 1,25 δολάριο.

Τη σύγχυση επιτείνει και η επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και Φινλανδών και Ολλανδών αξιωματούχων, να θέσουν την Ισπανία υπό την εποπτεία της τρόικας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού ότι το δάνειο δεν προϋποθέτει νέα μέτρα. Ο «σκληρός πυρήνας» της ευρωζώνης φέρεται να κινείται με αυτόν τον τρόπο, προκειμένου να πνίξει εν τη γενέσει τα αιτήματα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για αναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων τους.

Εν τω μεταξύ, πληρφορίες αναφέρουν ότι και η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια έως το τέλος του μήνα, αλλά και η Ιταλία, η οποία βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της κρίσης.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.