ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΚΥΒΕΡΝΟΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

Στην πρακτική επιθέσεων με ιούς τύπου warm (σκουλήκι) μέσω του διαδικτύου καταφεύγει ο Μπάρακ Ομπάμα (με τη βοήθεια των Ισραηλινών) για να σαμποτάρει εξ αποστάσεως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με τους «New York Times».

Το ρεπορτάζ των «New York Times» αναφέρει ότι η επίθεση σχεδιαζόταν ήδη από το 2006, όταν στην προεδρία βρισκόταν ο Μπους τζούνιορ, με το κωδικό όνομα «Ολυμπιακοί Αγώνες», λόγω της έλλειψης επιλογών παρέμβασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Stuxnet, όπως ονομάστηκε μετέπειτα, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με τη βοήθεια του Ισραήλ που είχε ισχυρό συμφέρον να εμποδίσει το ιρανικό πρόγραμμα. Απ' την άλλη, υπήρχε και το έμμεσο σαμποτάζ από τη CIA που «έστελνε» στο Ιράν ελαττωματικά εξαρτήματα για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Ένα καταστροφικό σκουλήκι

Το σκουλήκι ήταν σχεδιασμένο να μπει στο σύστημα των εργοστασίων και στόχευε στους φυγοκεντριστές, οι οποίοι χρειάζεται να λειτουργούν σε υψηλές ταχύτητες (χωρίς διακοπή για ημέρες), να επιταχύνονται ή να επιβραδύνονται και τελικά να απορυθμίζονται και να καταστρέφονται λόγω των αλλαγών στη ροπή της ταχύτητας. Οι πρώτες επιθέσεις στο εργοστάσιο του Νατάνζ άρχισαν στο τέλος του 2008. Το πρόγραμμα κληρονόμησε και συνέχισε η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιθέσεις έγιναν περισσότερο αποτελεσματικές.

Το καλοκαίρι του 2010 από κάποιο λάθος το σκουλήκι βγήκε από το δίκτυο των εγκαταστάσεων και άρχισε να διαδίδεται μέσω του internet σε αμέτρητους υπολογιστές. Κάποια στιγμή ο Ομπάμα προβληματίστηκε για το τι μέλει γενέσθαι με το Stuxnet (που έγινε γνωστό και εκτός CIA) οι σύμβουλοί του τον έπεισαν ότι το project έπρεπε να  συνεχιστεί. Κάπως έτσι το warm έγινε πασίγνωστο σε εταιρείες ασφάλειας υπολογιστών που άρχισαν να αναζητούν τα ίχνη του, εντυπωσιασμένες πάντως από την περιπλοκότητά του. Κάπως έτσι, το ιρανικό πρόγραμμα καθυστέρησε ενάμιση περίπου χρόνο. Σύμφωνα με τους «New York Times», κομμάτι του προγράμματος, συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.