ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν τελειωμό. Ο Νταβούτογλου δηλώνει με άνεση ότι δεν θα έχει καμία επαφή η χώρα του με Κυπρίους αξιωματούχους όσο η Κύπρος θα προεδρεύει στην ΕΕ.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παρουσία και της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κας Αστον και του Επίτροπου Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας Στεφαν Φουλε σύμφωνα με την οποία «…οι σχέσεις και οι επαφές με την ΕΕ θα συνεχισθούν, αλλά κανένα Υπουργείο ή Υπηρεσία της Τουρκίας δεν θα έχει επαφή με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε καμία απ` τις δραστηριότητες της…», η Υπουργός Εξωτερικών δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, ότι η προκλητική και απαράδεκτη στάση της Τουρκικής Κυβέρνησης και επ’ αυτού του ζητήματος έχει απαντηθεί με τον πλέον σαφή τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 5 Δεκεμβρίου 2011 και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 9 Δεκεμβρίου.

Η Κυπρια υπουργός υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε «…τη σοβαρή ανησυχία του για τις τουρκικές δηλώσεις και απειλές…», ζητώντας παράλληλα «…τον πλήρη σεβασμό του ρόλου της Προεδρίας του Συμβουλίου, η οποία αποτελεί θεμελιώδες θεσμικό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ΕΕ, προβλεπόμενο στη Συνθήκη…».

Η δρ Μαρκουλλή κάλεσε την Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, να εισακούσει τις ξεκάθαρες προτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες απηύθυνε εκ νέου από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι στις 28 Μαΐου, και να συμμορφωθεί επιτέλους με τις γενικότερες υποχρεώσεις της έναντι της Ένωσης, αντί να επιδίδεται σε αντιπαραγωγικές πολιτικές, οι οποίες σε τελική ανάλυση υπονομεύουν την ίδια και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθύμισε εξάλλου τον Α. Νταβουτολου ότι κανένα δεν έχει ωφελήσει ποτέ η πολιτική της άδειας καρέκλας, επισημαίνοντας ότι η μόνη που θα βγει ζημιωμένη από αυτή την απαράδεκτη πολιτική της Τουρκίας είναι η ίδια.

Εν κατακλείδι, η υπουργός επανέλαβε ότι παρά τις τουρκικές προκλήσεις, η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προτίθεται να χειριστεί το θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ με αντικειμενικότητα και βάσει των ίδιων κριτηρίων που ισχύουν και για τα άλλα υποψήφια προς ένταξη κράτη, σημειώνοντας εν τούτοις ότι η επίτευξη της οποιασδήποτε προόδου θα εξαρτηθεί κυρίως από την ίδια την Τουρκία.

Για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας έκανε δήλωση και ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος. “Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών, οι οποίες έγιναν παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας Κάθριν Άστον και του Επιτρόπου Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, προσβάλλουν ευθέως τις θεμελιώδεις αρχές, τις αξίες και τους κεντρικούς θεσμούς – πυλώνες όλου του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.