ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιμέτωπος με έναν ΕΟΠΥΥ που παραπαίει, δημόσια νοσοκομεία χωρίς χρήματα, Φαρμακοποιούς σε κινητοποιήσεις, απλήρωτους παρόχους υγείας, θα βρεθεί από την πρώτη ώρα της θητείας του, ο νέος Υπουργός Υγείας.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Το «γόρδιο δεσμό» της δημόσιας Υγείας θα χρειαστεί επιλύσει με το «καλημέρα» ο νέος Υπουργός Υγείας, Α. Λυκουρέντζος και οι δύο υφυπουργοί Μ. Σαλμάς και Φ. Σκοπούλη.

Η πρόκληση του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται να είναι το πρώτο πρόβλημα που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει ο νέος Υπουργός, καθώς ο οργανισμός, των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων, ταλανίζεται από έλλειψη χρημάτων, μεγάλες οφειλές προς πάσα κατεύθυνση και ασφαλιστικά ταμεία, οι κλάδοι υγείας των οποίων, κινούνται προς την πόρτα εξόδου. Είναι χαρακτηριστικό πως το ποσό που απαιτείται αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στα νοσοκομεία τα κονδύλια είναι από σχεδόν έως πλήρως εξαντλημένα και η κάλυψη των βασικών αναγκών είναι καθημερινός αγώνας, οι ελλείψεις σε προσωπικό γιγαντώνονται, λόγω και των συνταξιοδοτήσεων, ενώ τα περισσότερα στερεύουν από ιατρικά υλικά, λόγω της αδυναμίας των προμηθευτών να τα χορηγήσουν, και οι εφημερίες των γιατρών εξαντλούνται.

Επιπλέον, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αθήνας, που καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει να μην τους παρέχει φάρμακα με πίστωση, αξιώνοντας την οριστική ρύθμιση και των οφειλών του 2011, ενώ και οι υπόλοιποι φαρμακευτικοί σύλλογοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να ξαναρχίσουν τις κινητοποιήσεις εάν υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία αποπληρωμής των τρεχουσών οφειλών.

Όλα αυτά ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται η άφιξη κλιμάκιου της τρόικα στην Αθήνα, το οποίο προβλέπεται να ρίξει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της Υγείας και κυρίως στη φαρμακευτική δαπάνη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.