ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΜΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΦΠΑ

Οι εκτεταμένοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην αγορά, με στόχο να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις δεν απέδιδαν ΦΠΑ, απέφεραν καρπούς: Σχεδόν 500 εκατ. ευρώ θα προστεθούν τον Μάιο στα κρατικά ταμεία από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Ξανά στο γραφείο του Γ. Ζανιά, οι επικεφαλής εφοριών και τελωνείων.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε αυτή τη νέα σύσκεψη –την ερχόμενη Τετάρτη- ο υπουργός Οικονομικών επί της ουσίας, θα ζητήσει τα νέα στοιχεία από τη πορεία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς όπως φάνηκε κι από την εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που έφυγε προς τις εφορίες, από αυτή τη πηγή εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο άντλησης εσόδων και βελτίωσης της έως τώρα απογοητευτικής εικόνας τους.

Αν και στις μεγάλες εφορίες παρατηρείται «οργασμός» στα δικαστικά τμήματα, που έχουν ενισχυθεί με προσωπικό από άλλα τμήματα, η γενικότερη αίσθηση είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα τόσο σύντομα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει παράλληλα να «τρέχουν» και οι προληπτικοί έλεγχοι με στόχο κυρίως την ορθή απόδοση του ΦΠΑ. Σε αυτό ακριβώς το πεδίο θεωρείται καθοριστική η συμβολή του ΣΔΟΕ και σύμφωνα με πληροφορίες από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν το Μάιο υπάρχει προσδοκία εσόδων περίπου 500 εκατ. ευρώ από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους, τα κριτήρια επιλογής κατά σειρά προτεραιότητας είναι τα εξής:

-Όταν υπάρχουν ουσιαστικές παραβάσεις του Κ.Β.Σ. ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή

-Όταν δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων

-Όταν υφίστανται μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης

-Όταν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές ή φορολογικοί μηχανισμοί

-Σε περιπτώσεις απώλειας βιβλίων και στοιχείων

-Όταν επί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα ή επί ελευθέρων επαγγελματιών δηλώθηκαν μεγάλα ποσά δαπανών

-Όταν τα καθαρά κέρδη δεν προσδιορίστηκαν κατά τις κείμενες διατάξεις ή δεν εφαρμόσθηκε ο προβλεπόμενος συντελεστής καθαρών κερδών, εφόσον προβλέπεται ο εξωλογιστικός προσδιορισμός του.

-Όταν υπάρχει αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και δηλώσεων Φ.Π.Α.

-Όταν τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη

-Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μικτού και καθαρού κέρδους

-Όταν έγινε χρήση αναπτυξιακών νόμων

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στα ράφια των εφοριών παραμένουν ανέλεγκτες περίπου 485.000 υποθέσεις κι όπως λένε εφοριακοί , εάν δεν υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αναστέλλεται η παραγραφή των χρήσεων 2000- 2006, στο τέλος του έτους θα μείνουν ανέλεγκτοι χιλιάδες φάκελοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.