ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ BLACK OUT»

Έχουν ήδη συγκεντρωθεί και θα παραδοθούν σήμερα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό όλα τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά ενέργειας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Τη χθεσινή ημέρα εστάλησαν αναλυτικά σημειώματα του λειτουργού της ηλεκτρικής αγοράς ΛΑΓΗΕ, του διαχειριστή ΑΔΜΗΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, στα οποία η κάθε πλευρά καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη δική της «απαίτηση» από την κρίση ρευστότητας που πλήττει την αγορά ενέργειας και κινδυνεύει να την τινάξει στον αέρα. Τα σημειώματα αυτά, όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, συγκεντρώθηκαν από τον υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών κ.  Γ. Ζανιά και σήμερα πρόκειται να παραδοθούν στον ίδιο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο, προκειμένου να έχει ο ίδιος μια πλήρη εικόνα της κατάστασης και να δώσει το πράσινο φως για την λήψη των απαραίτητων αποφάσεων.

Ήδη είναι εμφανής η προσπάθεια των αρμόδιων παραγόντων της αγοράς να χαμηλώσουν οι τόνοι γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει black out στην αγορά. Μάλιστα η ΔΕΗ προχώρησε σε διάψευση σχετικών δημοσιευμάτων, αλλά και της ερμηνείας που έγινε σε συνέντευξη του προέδρου Α. Ζερβού, στην οποία ο επικεφαλής της ΔΕΗ φερόταν να προειδοποιεί για αναγκαστικές διακοπές ρεύματος, εάν δεν εγκριθεί  μια επείγουσα ένεση ρευστότητας στην αγορά. Τελικά διευκρινίστηκε ότι ο κ. Ζερβός έκανε λόγο για «ανάγκη ενίσχυσης της  ρευστότητας  του ΛΑΓΗΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας».

Επί της ουσίας πάντως, σήμερα θα κατατεθεί και επισήμως το αίτημα του ΛΑΓΗΕ για το δάνειο από το παρακαταθηκών, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η εκταμίευση, τουλάχιστον για την προκαταβολή μιας δόσης  του δανείου που θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες σε ρευστό της αγοράς και κυρίως της ΔΕΠΑ η οποία καλείται μέχρι τις 22 Ιουνίου να καταβάλει προς τη Gazprom και προς άλλους ξένους προμηθευτές, ποσό της τάξης των 67 εκατ. ευρώ. Εάν η ΔΕΠΑ δεν μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς τους Ρώσους, η πιθανότητα να μείνει η χώρα χωρίς αέριο, θα είναι πλέον μεγάλη.

Η δεύτερη πιθανή πηγή ρευστότητας, δηλαδή ο παγωμένος λογαριασμός των εταιρειών Hellas Power και Energa, επίσης έχει μπει στο μικροσκόπιο, καθώς τα χρήματα που περιέχουν θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικό μέρος του ανοίγματος του ΛΑΓΗΕ, στον οποίο άλλωστε υπάρχουν οι εκκρεμείς οφειλές των δύο εταιρειών. Και για το λογαριασμό πάντως οι διαδικασίες είναι περίπλοκες και πιθανόν τα χρήματα να μην είναι δυνατόν να είναι διαθέσιμα άμεσα.

Η κρίσιμη ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες είναι η 14η Ιουνίου, δηλαδή πριν  τις εκλογές, ούτως ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες πληρωμές από το ΛΑΓΗΕ προς την αγορά και στη συνέχεια προς τη ΔΕΠΑ, ώστε και εκείνη με τη σειρά της να αποπληρώσει τους ξένους προμηθευτές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.