ΑΓΟΡΕΣ

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑ

Βουλιάζουν και σήμερα οι αγορές, αυξάνεται το κόστος δανεισμού σε Ισπανία και Ιταλία, υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, κατακρημνίζεται το ΧΑ. Απαγορευτική η πρόσβαση της Ισπανίας στις αγορές, παραδέχεται η κυβέρνηση της χώρας.

Ενώ όλοι είχαν επενδύσει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των 7 πλουσιότερων χωρών, άκουσαν τον υπουργό Προϋπολογισμού της Ισπανίας να ζητά βοήθεια για τις τράπεζες.

Το ευρώ υποχωρεί  προς τα 1,24 δολάρια, το κόστος δανεισμού για την ιταλική και ισπανική οικονομία αυξάνεται, α ενισχύεται, ενώ το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 1% περίπου, με τις αγορές σε Παρίσι, Μαδρίτη και Μιλάνο να χάνουν τα κέρδη τους.

Το επίπεδο ρεκόρ στο οποίο έχουν διαμορφωθεί οι αποδόσεις (και κατά συνέπεια τα επιτόκια) των ομολόγων που εκδίδει η Ισπανία έχουν κλείσει την πρόσβασή της στις χρηματοοικονομικές αγορές, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο.

«Αυτό το οποίο καταδεικνύει η επιτοκιακή ψαλίδα (σπρέντ με δεκαετή γερμανικά ομόλογα) είναι ότι η πόρτα των αγορών δεν είναι ανοικτή για την Ισπανία», δήλωσε ο κ.Μοντόρο στη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο σταθμό Onda Cero δύο ημέρες πριν από σημαντική έκδοση δεκαετών ομολόγων ύψους δύο δισ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων υποχρεώσεών της.

Η ψαλίδα απόδοσης μεταξύ ισπανικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων ανήλθε την προηγουμένη εβδομάδα έως και τις 548 μονάδες βάσης ενώ σήμερα κυμαίνεται περί τις 523 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, η εταιρεία μελετών Markit δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών της Ευρωζώνης σημείωσαν τη μεγαλύτερη συρρίκνωση τον Μάιο, από τον Ιούνιο του 2009.  Ο σύνθετος δείκτης PMI - που μετρά τη δραστηριότητα στους δύο τομείς - υποχώρησε στις 46 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Απρίλιο (κάθε τιμή κάτω από το 50 σημαίνει μείωση της δραστηριότητας). Τα στοιχεία για τον τομέα των υπηρεσιών, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, δείχνουν μία έντονη υποχώρησή του τον Μάιο, ευθυγραμμισμένη με τη σημαντική υποχώρηση του τομέα της μεταποίησης που ανακοίνωσε η Markit την περασμένη εβδομάδα. Υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω μετάδοσης της αδυναμίας από τις χώρες της περιφέρειας στις χώρες του κέντρου της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να εισέρχεται και πάλι σε φάση συρρίκνωσης. Η παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο και, αν και σχετικά μικρό, το ποσοστό μείωσης είναι το ταχύτερο για σχεδόν μία τριετία. Η υποχώρηση στη Γαλλία και την Ισπανία είναι επιταχυνόμενη, όπως και στην Ιταλία.

Στην Αθήνα, το επενδυτικό κλίμα επιδεινώνεται στη χρηματιστηριακή αγορά, μετά την αρχική ανοδική αντίδραση.

Σε νέα χαμηλά 22,5 ετών κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί κάτω και από τα 20 δισ. ευρώ, ενώ αρκετές μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:30, υποχωρούσε στις 480,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 4,24%, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά από τις αρχές του 1990. Τα προηγούμενα χαμηλά είχαν σημειωθεί στις 25 Μαΐου στις 485,18 μονάδες.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση, εάν η αγορά διασπάσει καθοδικά τα επίπεδα των 485 μονάδων οι επόμενες στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 460 και 445 μονάδων.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,16 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, στα 19,8 δισ. ευρώ και βρίσκεται κάτω και από το 10% του ΑΕΠ του 2011, η χαμηλότερη σχέση κεφαλαιοποίησης και ΑΕΠ πανευρωπαϊκά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.