ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

300 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ

Λύση που μπορεί να αποβεί σανίδα σωτηρίας φαίνεται ότι βρέθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων με τους υπηρεσιακούς υπουργούς προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της ενεργειακής αγοράς. 

Του Θοδωρή Παναγούλη

Το πρόβλημα ως γνωστόν αφορά την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά ενέργειας κυρίως λόγω της αδυναμίας της ΔΕΗ και των υπόλοιπων εταιρειών λιανικής ρεύματος να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς οι καταναλωτές δεν καταβάλλουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Αυτό έχει σαν συνέπεια να «λείπει ρευστό» από το σύστημα και η μεγαλύτερη πίεση να ασκείται στη ΔΕΠΑ, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα κινδυνεύει ακόμα και με διακοπή τροφοδοσίας αερίου.

Η φόρμουλα που συζητήθηκε και συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη είναι το να ζητήσει δάνειο ο Λειτουργός της ηλεκτρικής αγοράς (ΛΑΓΗΕ) από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο δε θα χρειαστεί να δοθεί κανενός είδους έγκριση από την πλευρά της τρόικας. Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει είναι μέχρι τις 14 Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να έχει γίνει η εκταμίευση του δανείου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν, επιπλέον, ενέργειες, ώστε να υπάρξει ξεπάγωμα των λογαριασμών των εταιρειών Energa και Hellas Power ώστε να πληρωθούν υποχρεώσεις τους ύψους 80 εκατ. ευρώ, που θα αποτελέσουν επίσης ένεση ρευστότητας στο σύστημα.

Παράλληλα με τις διαδικασίες εκταμίευσης που θα πρέπει να προχωρήσουν– και σε αυτήν την κατεύθυνση δόθηκαν διαβεβαιώσεις τόσο από τον ΥΠΟΙΚ Γ. Ζανιά όσο και από τον πρόεδρο του ταμείου παρακαταθηκών Α. Αντωνόπουλο – υπάρχει επίσης ετοιμότητα για την ισορροπία του ενεργειακού συστήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΡΑΕ έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς της αγοράς για να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του ΔΝΤ κ. Μπομπ Τραα εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες έτοιμος να αποδεχθεί μια πρώτη εκταμίευση του δανείου από το Παρακαταθηκών παρά το γεγονός ότι στις μέχρι τώρα επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με θεσμικούς παράγοντες της αγοράς είχαν διαμηνύσει ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι δομικές αλλαγές στην αγορά.

Το μήνυμα βεβαίως που θέλει να περάσει το ΔΝΤ είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για αντιμετώπιση του δομικού προβλήματος στην αγορά ηλεκτρισμού. Εκείνο που επισημαίνεται με έμφαση είναι ότι το δάνειο από το Παρακαταθηκών δε λύνει το πρόβλημα, απλώς το μεταθέτει για μερικούς μήνες. Ωστόσο μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης της αγοράς και ενόψει του γεγονότος ότι δεν προέκυψε κυβέρνηση στις εκλογές της 7ης Μαΐου, φαίνεται ότι τελικά προκρίνεται η συγκεκριμένη λύση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες ανάγκες και στη συνέχεια να υπάρξει χρόνος για να ληφθούν αποφάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα σε σχέση με την αγορά ηλεκτρισμού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.