ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Οι αντιδράσεις στις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ευρωζώνη ως «υποκατάστημά» της κ.λπ. απασχολούν σήμερα το σύνολο, σχεδόν, του γερμανικού Τύπου, αλλά και από το κόμμα CDU.

«Ο κ. Γιούνκερ είναι ένας καλός φίλος της Γερμανίας. Γι αυτό τον λόγο είναι κάτι περισσότερο από ακατανόητη η κριτική του στη γερμανική πολιτική», δηλώνει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ στην εφημερίδα «Bild» και καλεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «να απευθύνει καλύτερα έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», καθώς «η Γερμανία στηρίζει το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του κυβερνητικού συνασπισμού Μίχαελ Φουκς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», ζητεί από τον Γιούνκερ «να συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο "αρχιπληρωτής" της Ευρώπης» και προσθέτει: «Οι Γερμανοί αναλαμβάνουν με περίπου 30% το κύριο βάρος της κρίσης -με αυξητική τάση. Για τον κ. Γιούνκερ και τους Λουξεμβούργιους είναι σχετικά εύκολο. Η δική τους οικονομική συνεισφορά για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι γελοιωδώς χαμηλή. Αυτό μια πλούσια χώρα όπως το Λουξεμβούργο μπορεί εύκολα να το αντέξει».

Κατανόηση, ωστόσο, φαίνεται να βρίσκουν οι απόψεις του Ζ.Κ. Γιούνκερ από τον αρχηγό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό NDR, ανεφερε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Γιούνκερ σωστά λέει "σταματήστε να κάνετε τον εσωτερικό σας προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους για να το χειρίζεστε τόσο ανεύθυνα"».

Αντίθετοι με την αγορά κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ εμφανίζονται ο υπεύθυνος των Χριστιανοδημοκρατών για τον προϋπολογισμό Νόρμπερτ Μπάρτλε. Με δήλωσή του στην «Rheinische Post» ο Μπάρτλε σημειώνει ότι «δεν είναι κεντρική αποστολή της ΕΚΤ να στηρίζει κράτη» και εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι «ο Ζ. Κ. Γιούνκερ πηγαίνει με το μέρος του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και προφανώς στηρίζει νέες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.