ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΔΡΟ

Στους κυβερνητικούς εταίρους ρίχνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το βάρος της ευθύνης για την υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις για άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, αλλά και για το ενδεχόμενο να γίνουν και νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι σέβεται τη συμφωνία προγραμματικής σύκλισης με τη Νέα Δημοκρατία και τη Δημοκρατική Αριστερά, προσθέτοντας όμως ότι «δεν διαμορφώθηκε μόνον ή κυρίως από εμάς». Όπως διευκρίνισε, «ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι δεσμεύσεις και των άλλων εταίρων, που τις είχαν διατυπώσει με πολύ μεγαλύτερη άνεση από εμάς, που ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να επικαλούμαστε επαφές με την τρόικα για να υποχωρήσουμε πριν διαπραγματευτούμε», ενώ αμφισβήτησε ευθέως και τη διαπραγματευτική τακτική του Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική του «πρώτα η εφαρμογή του προγράμματος και μετά οι αλλαγές» εμπεριέχει «στοιχεία φαύλου κύκλου».

Ο Ευαγ. Βενιζέλος αποκάλυψε τα δέκα σημεία του «στρατηγικού πλαισίου» που παρουσίασε χθες, στη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη. Πρόκειται για:

1. Ανάγκη αξιοποίησης, με άμεσες κινήσεις, της περιόδου από τώρα μέχρι την υποβολή της έκθεσης της τρόικας: Εισηγήθηκε υψηλού επιπέδου επαφές με εταίρους, ενίσχυση του εσωτερικού πολιτικού μετώπου, καθώς και τεκμηρίωση τι έκανε η χώρα από το 2010 έως σήμερα. Έκανε λόγο για εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή και αποκάλεσε προσβολή να λέγεται ότι έχουμε αδρανήσει στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών. Ανέφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, τις μειώσεις μισθών, κ.α.

2. Ανάληψη και επίδειξη ισχυρής πολιτικής δέσμευσης για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, με διαφοροποίηση μόνο στα ειδικά μισθολόγια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών κλπ.

3. Επιβεβαίωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους.

4. Ανάγκη παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016.

5. Ανάγκη επικαιροποιημένου Μεσοπροθέσμου για την περίοδο 2012-2016.

6. Εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων του 2013-2014, χωρίς οριζόντιες περικοπές και απώλειες για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

7. Αναμονή βελτίωσης του μακροοικονομικού κλίματος.

8. Άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, π.χ. εμπροσθοβαρή. καταβολή δόσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας, έλεγχος τιμών, κ.α.

9. Μέτρα ενίσχυσης κοινωνικής συνοχής, μέσω κοινοτικών πόρων.

10. Αλλαγή σε συνεργασία με τους εταίρους του διεθνούς επικοινωνιακού πλαισίου.

ΑΤΕ

Ο Ευαγ. Βενιζέλος υπερασπίστηκε με σθένος την απόφαση διάσπασης της Αγροτικής Τράπεζας και μεταβίβασης του υγιούς τμήματός της στην Πειραιώς, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Μίλησε για ασφυκτική πίεση από την τρόικα, η οποία -όπως είπε- απειλούσε με διακοπή χρηματοδότησης της τράπεζας και έσπευσε να τονίσει ότι η απόφαση δεν ήταν πολιτική, αλλά ελήφθη σε τεχνικό επίπεδο από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Νόμος-πλαίσιο

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκε σε ασκήσεις ισορροπίας, όσον αφορά στις αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου για την ανώτατη εκπαίδευση. Δήλωσε ότι τον ξένισε το γεγονός ότι προωθείται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να μην ακολουθηθεί η διαδικασία στην Ολομέλεια αλλά να γίνουν τέσσερις συνεδριάσεις.

Επέρριψε ευθύνες για τη μη εφαρμογή του νόμου στις επιτροπές παλαιών πρυτάνεων που είχαν αναλάβει το έργο.

Τέλος, «άδειασε» την Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας εμμέσως στη χθεσινή επιστολή διαμαρτυρίας της πρώην υπουργού Παιδείας. «Δεν πιστεύω να θεωρηθεί ύβρι για τη δημοκρατία», είπε χρησιμοποιώντας την έκφραση της κ. Διαμαντοπούλου, «ότι συζητάμε ξανά για τη δανειακή σύμβαση». Κατέστησε, έτσι, σαφές ότι δεν τον προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι αλλάζει ένας νόμος που ψηφίστηκε από 200 και πλέον βουλευτές.

Παρόντες στη συνεδρίαση δεν ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελευταίος θα παρέμβει στη συνεδρίαση μέσω επιστολής.

Διαβάστε ακόμη:

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.