ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ

Απροθυμία των διωκτικών και δικαστικών αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών διαπιστώνει η έκθεση της  οργάνωσης Human Rights Watch, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία και φωτογραφίζοντας  τη «Χρυσή Αυγή» ως πρωταγωνιστή σε αυτές. 

 

«Μίσος στους δρόμους. Η ξενοφοβική βία στην Ελλάδα», τιτλοφορείται η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Human Rights Watch, που κοινοποιήθηκε σήμερα διεθνώς.

Στην  92 σελίδων έκθεση, προϊόν επιτόπιας έρευνας και ανάλυσης του τρόπου που αντιμετωπίζει τα περιστατικά και τα εγκλήματα ρατσιστικής βίας η δημόσια διοίκηση και η πολιτική εξουσία στη χώρα μας, τεκμηριώνεται η απροθυμία των διωκτικών και των δικαστικών αρχών να αποτρέψουν τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά μεταναστών, αιτούντων πολιτικό άσυλο και προσφύγων.

«Παρά τη σαφή επαναληπτικότητα των περιστατικών βίας και την αυξητική τάση, οι αρχές δεν έχουν κατορθώσει να παρέμβουν αποτελεσματικά, με στόχο την προστασία των θυμάτων και τη λογοδοσία των δραστών» τονίζεται στην έκθεση που συνεχίζει:

«Άτομα, προερχόμενα από εμπόλεμες ζώνες, αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν το βράδυ στην Αθήνα, λόγω του φόβου ότι θα δεχθούν επίθεση».

Μάλιστα  η Τζούντιθ Σάδερλαντ, ερευνήτρια της οργάνωσης για τη δυτική Ευρώπη υπογράμμισε ότι «η οικονομική κρίση και η μετανάστευση δεν δικαιολογούν την αποτυχία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη βία, που διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό».

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 59 άτομα, που ήταν θύματα ρατσιστικής βίας στο διάστημα Αύγουστος 2009- Μάιος 2012, μεταξύ των οποίων 51 που δέχθηκαν σοβαρές επιθέσεις και κατέληξαν σε νοσοκομείο. Όπως καταγράφεται, οι επιτιθέμενοι κινούνται σε ομάδες, συχνά φορούν σκουρόχρωμα ρούχα και έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με μαντήλια ή κράνη. Σε κάποιες περιπτώσεις, η επίθεση γίνεται με μοτοσικλέτες, συνήθως με μαχαίρια ή σπασμένα μπουκάλια και, σε ορισμένα περιστατικά, την επίθεση ακολουθεί ληστεία των θυμάτων.

Επίσης στην έκθεση  διαπιστώνεται πως τα θύματα των επιθέσεων αποθαρρύνονται από τις αστυνομικές αρχές να καταγγείλουν τις επιθέσεις, με το επιχείρημα ότι είναι μάταιη η κίνηση έρευνας, εάν τα θύματα δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τους δράστες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η αστυνομία ενημερώνει τα θύματα- που μπορεί να είναι και παράνομα διαμένοντες αλλοδαποί- ότι, εάν προβούν σε καταγγελία, θα κρατηθούν.

Όσον αφορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Οργάνωση αναφέρει ότι ενώ το 2006 υπήρξε εγκύκλιος του υπουργείου ώστε να αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στα ρατσιστικά εγκλήματα, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ από την πλευρά της αστυνομίας.

Ενώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης τονίζει ότι  η νομοθέτηση των ρατσιστικών εγκλημάτων από το συγκεκριμένο υπουργείο το 2008, δεν έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα σε καμία καταδίκη για ρατσιστικό έγκλημα.

Αναφορά γίνεται και για τη δίκη δυο ανδρών και μιας γυναίκας, που κατηγορούνται για επίθεση με μαχαίρι εναντίον του Αφγανού Άλι Ραχιμί, η οποίαξεκίνησε τον Σεπτέμβριο 2011, έχει πάρει έξι αναβολές και έχει αναβληθεί εκ νέου για τον Σεπτέμβριο.

Στην υπόθεση, παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον ο εισαγγελέας προτίθεται να εισηγηθεί την επιβολή της ανώτατης προβλεπόμενης ποινής για την ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρότι δεν υπάρχουν γνωστές αναλύσεις της αστυνομίας ή δικαστικές αποφάσεις που να συσχετίζουν ομάδες πολιτών ή τη Χρυσή Αυγή με όσους εξαπολύουν βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι δράστες είναι μέλη συγκεκριμένων ομάδων που συνδέονται με το νεοκλεγέν στη Βουλή κόμμα. Για παράδειγμα, η συγκατηγορούμενη στην επίθεση κατά του Άλι Ραχιμί ήταν υποψήφια, με ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη η  Human Rights Watch χαρακτηρίζει τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τα εγκλήματα μίσους ως παντελώς αναξιόπιστα και καλεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναλύσουν διεξοδικά το φαινόμενο της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα και να παράσχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια στη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Μάλιστα ο  εμπειρογνώμων της Human Rights Watch, Γιαν Έγκελαντ επισήμανε ότι, στον προγραμματισμό της οργάνωσης περιλαμβάνονται συναντήσεις με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εξωτερικών, με το συλλογικό όργανο των Ελλήνων Εισαγγελέων, τις αντιπροσωπείες της Ε.Ε στην Ελλάδα και τους αρμοδίους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσει για τον ανησυχητικό βαθμό συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων ευάλωτων ομάδων, που υποφέρουν, ιδιαιτέρως σε περίοδο ύφεσης.

«Η Ε.Ε πρέπει να αντιμετωπίσει ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ως ευρωπαϊκή κρίση. Στη Νορβηγία, ανακοινώθηκε ότι δημιουργείται ασπίδα για να μην μπαίνουν οι ξένοι στη χώρα. Όμως, υποχρέωση της Ε.Ε είναι να διασφαλίσει ότι όποιος φθάνει στο έδαφός της πρέπει να αντιμετωπιστεί με τα ίδια κριτήρια που αντιμετωπίζονται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Θέλουμε να δείξουμε στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση πόσο σημαντικό είναι, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και, ειδικά, στις περιπτώσεις ρατσιστικών εγκλημάτων» τόνισε ο Γιαν Έγκελαντ.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΝΑΚΟΣ: «ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ» ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ | Matrix 24 11/07/2012

    […] ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.