ΚΟΣΜΟΣ

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΕΠΙΖΩΝΤΑ ΝΑΖΙΣΤΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Ένας από τους τελευταίους επιζώντες ναζιστές εγκληματίες πολέμου, ο 97χρονος πλέον Λάζλο Τσάταρι υπεύθυνος για το θάνατο 15.700 Εβραίων, φέρεται ότι είναι ζωντανός και ζει σε διαμέρισμα της Βουδαπέστης.

Ο Λάζλο Τσάταρι, 97 ετών, ζούσε ήρεμα στην Βουδαπέστη εδώ κα 17 χρόνια, τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιώντας την πραγματική του ταυτότητα, παρά το γεγονός ότι πληροφορίες για τον καταζητούμενο εγκληματία πολέμου είχαν διαβιβαστεί στην ουγγρική δικαιοσύνη δέκα και πλέον μήνες νωρίτερα από το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, το οποίο εδρεύει στην Ιερουσαλήμ.

Ζούσε σε μια από τις πιο ακριβές συνοικίες της ουγγρικής πρωτεύουσας, σε ένα μοντέρνο κτίριο, με δύο ονόματα στο κουδούνι: "Τσάταρι/Σμιθ". Τα δύο ονόματα ανήκαν στον ίδιο άνθρωπο--τον διοικητή της αστυνομίας στο εβραϊκό γκέτο στην πόλη Κόσιτσε (Κάσα στα ουγγρικά, Κάσαου στα γερμανικά) στην διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας «Sun» δήλωσε, όπως μεταδίδει το BBC, ότι χτύπησε το κουδούνι του Τσάταρι και έλαβε την εξής απάντηση από τον ηλικιωμένο που απάντησε: «Όχι, όχι, δεν είμαι εγώ...δεν το έκανα εγώ» και στη συνέχεια του έκλεισε την πόρτα.

Στην διάρκεια της κατοχής της Τσεχοσλοβακίας από τη ναζιστική Γερμανία, πολλοί από τους 15.700 κάτοικους του γκέτο αυτού δολοφονήθηκαν, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία στάλθηκε στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου, στην Πολωνία. Ο Τσάταρι θεωρείτο ο βασικός υπεύθυνος για την διαδικασία της απέλασής τους.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που βρίσκονται στο αρχείο του Κέντρου Σιμόν Βιζεντάλ, ο Τσάταρι συμπεριφερόταν ιδιαίτερα βάναυσα στους Εβραίους στο γκέτο, μαστιγώνοντας γυναίκες και αναγκάζοντάς τις να σκάβουν τάφρους και ορύγματα με γυμνά χέρια.

Ο Τσάταρι βρισκόταν ανάμεσα στους πλέον καταζητούμενους βάσει του καταλόγου τον οποίο καταρτίζει το Κέντρο Βίζενταλ.

Μετά την πόλεμο, ουγγρικό δικαστήριο τον καταδίκασε ερήμην σε θάνατο. Διέφυγε στον Καναδά, όπου είχε λάβει την υπηκοότητα της χώρας παριστάνοντας τον Γιουγκοσλάβο και ασχολούμενος με την εμπορία έργων τέχνης. Η υπηκοότητά του ανακλήθηκε το 1995, όταν οι καναδικές αρχές ανακάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα.

Την ίδια ώρα η Γαλλία κάλεσε σήμερα την Βουδαπέστη να παραπέμψει τον Τσάταρι σε δίκη, αφού «τα ναζιστικά εγκλήματα είναι απαράγραπτα».

«Εκτιμάμε ότι οι ναζί εγκληματίες όπου κι αν βρίσκονται πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Τσάταρι «είναι σε καλή υγεία και οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητό του», είπε ο Εφραίμ Ζουρόφ, διευθυντής του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, ο οποίος επέκρινε σε τηλεφωνικές του δηλώσεις στο Γαλλικό Πρακτορείο έντονα τις δικαστικές αρχές της Ουγγαρίας διότι «δεν έκαναν τίποτε» παρότι είχαν ενημερωθεί μήνες πριν.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει δικαστική διαδικασία υπό την συντηρητική κυβέρνηση» του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, πρόσθεσε.

Ο Ορμπάν έχει επικριθεί έντονα λόγω της επανόδου αντισημιτικών συμβάντων στην Ουγγαρία το τελευταίο διάστημα αλλά και τη χαλαρότητα που επιδεικνύει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για το ζήτημα, περιλαμβανομένου του προέδρου της βουλής Λάζλο Κόβερ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.