ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: «ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Προσωπικό στοίχημα αποτελεί για τον Πρωθυπουργό η προώθηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η εξοικονόμηση πόρων και... διαδικασιών από τις καταργήσεις οργανισμών. Διαβάστε την επιστολή του προς τους υπουργούς.

Ως επιτακτική ανάγκη περιγράφει, στην επιστολή του προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ο Αντώνης Σαμαράς την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης με στόχο αφενός την κατάργηση διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αφετέρου δε την κατάργηση ή συγχώνευση ανενεργών ή αλληλοεπικαλυπτόμενων μονάδων του Δημοσίου προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι.

Όπως είχε προαναγγείλει την Παρασκευή, όταν και προήδρευσε σύσκεψης για το θέμα, ο κ. Σαμαράς απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, ζητώντας να βάλουν πλάτη στην προώθηση της μεταρρύθμισης. Άλλωστε, κατά τον αρμόδιο υπουργό κ. Αντ. Μανιτάκη επιδιώκεται ο περιορισμός των δομών του Δημοσίου κατά 30%, κάτι που θα αποφέρει αντίστοιχο περιορισμό των λειτουργικών δαπανών (όχι όμως και του μισθολογικού κόστους, αφού η κυβέρνηση δεσμεύεται για μη απολύσεις).

«Είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο απαιτείται, σε κάθε βήμα, η συντονισμένη συνεργασία όλων μας» σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Σαμαράς, και προσθέτει πως ο ίδιος θα έχει εποπτεία επί του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης το οποίο θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Σαμαρά έχει ως εξής:

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2012

Μια από τις βασικές τομές που πρέπει να εφαρμόσει η Κυβέρνησή μας είναι η μεταρρύθμιση του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Κύρια επιδίωξή μας είναι η δημιουργία μιας αποτελεσματικής και λειτουργικής διοίκησης, απαλλαγμένης από τις χρόνιες παθογένειές της, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη. Μιας Διοίκησης αντάξιας ενός Κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινά από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα και με την πολύτιμη συνδρομή του δικού μας ανθρώπινου δυναμικού, η αξιολόγηση των δομών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους με στόχο την αναδιάρθρωσή τους. Έτσι, θα εντοπίσουμε και θα εξουδετερώσουμε τις αδυναμίες και τις δυσλειτουργίες της Διοίκησης. Αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μέσω της συγχώνευσης ή κατάργησης ανενεργών μονάδων και υπηρεσιών, με στόχο τον εξορθολογισμό της λειτουργίας των υπουργείων και την περιστολή περιττών δαπανών.

Είναι επιτακτικά αναγκαίο να περιορίσουμε δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Και να εγγυηθούμε τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός του κόστους και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.  Για να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο απαιτείται, σε κάθε βήμα, η συντονισμένη συνεργασία όλων μας.

Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης θα συντονίζει και θα κατευθύνει την όλη προσπάθεια ενώ θα συνεδριάζει τακτικά υπό την ευθύνη μου.

ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑΣ

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2012 | Matrix 24 19/07/2012

    […] ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: «ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ» […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.