ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΤΡΟΙΚΑ ΜΕΝΕΙ …ΕΛΛΑΔΑ

Η τρόικα παρατείνει επ΄ αόριστον την παραμονή της στην Ελλάδα. Ενώ το αρχικό πλάνο ήταν να αποχωρήσουν οι επικεφαλής από την Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν στην χώρα μας όσο χρειαστεί για να «κλειδώσει» το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ.

 

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μάλιστα, θα συμβάλουν στην διαμόρφωση των νέων μέτρων αναζητώντας ανά υπουργείο και κωδικό προς κωδικό από κοινού με την ελληνική Κυβέρνηση τα πεδία από όπου θα ψαλιδιστούν δαπάνες. Η διαδικασία αυτή -άρα και η παραμονή των πιστωτών μας- αναμένεται να κρατήσει ακόμη και 15 ημέρες.

Την πρόθεση της τρόικας να παραμείνει στην Ελλάδα όσο χρειαστεί προκειμένου να διαμορφωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο, ανακοίνωσε στον Γιάννη Στουρνάρα ο εκπρόσωπος της τρόικας Πολ Τόμσεν.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη –δεδομένου ότι σε παλιότερες επισκέψεις έφευγαν με την υποσημείωση «όταν είστε έτοιμοι μας το λέτε και ερχόμαστε»- σημειώθηκε την Παρασκευή το βράδυ σε δείπνο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και ενός εκ των τριών επικεφαλής της τρόικας, έπειτα από αίτημα του κ. Τόμσεν.

Το κλίμα ήταν εξαιρετικά καλό και σηματοδοτεί μια αλλαγή στην μέχρι σήμερα εχθρική συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών μας, αφού ο κ. Τόμσεν δήλωσε στον κ. Στουρνάρα ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε και θα μείνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να έχετε ετοιμάσει το πακέτο». Τον διαβεβαίωσε ότι τα κλιμάκια θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στο να εξειδικευτούν τα μέτρα και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για να συντάξουν την έκθεση που θα ανοίξει το δρόμο στην εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόγραμμα της τρόικας ήταν να αναχωρήσουν τέλος Ιουλίου και να επιστρέψουν τέλος Αυγούστου για να διαπιστώσουν την πρόοδο του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ, αλλά και την πορεία του φετινού προϋπολογισμού, χρονοδιάγραμμα που έφερνε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.