ΕΛΛΑΔΑ

ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ!

Η πίσω αυλή του Ψυχιατρείου των Φυλακών Κορυδαλλού κοσμείται πλέον από ...πισίνα και μπάρμπεκιου. Ηταν προσπάθεια εξανθρωπισμού του περιβάλλοντος χώρου, απαντούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. 

Επικαλούμενο φωτογραφίες και μαρτυρίες από πηγές των φυλακών, δημοσίευμα στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκαλύπτει πως το έργο της «κατασκευής ποτίστρας για ζώα και πτηνά» στη συγκεκριμένη πτέρυγα οδήγησε στη δημιουργία σύγχρονης πισίνας με επίπεδα, μηχανισμό καθαρισμού και φωτισμό για νυχτερινές βουτιές.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, για την κατασκευή του έργου -που περιλαμβάνει και μπάρμπεκιου- επιστρατεύτηκαν κρατούμενοι ενώ η χρήση της πισίνας θα περιοριζόταν σε έγκλειστους με ...συστάσεις ή γερό πορτοφόλι.

Με βάση πάντα τα όσα αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως στο πλαίσιο της κατασκευής της πισίνας, δύο κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν σκαρφαλώνοντας σε σωρό από μπάζα δίπλα στο φράχτη της φυλακής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ) καταγγέλλει ανακρίβειες στο ρεπορτάζ της εφημερίδας και υποστηρίζει ότι η αναμόρφωση της αυλής έγινε σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι συνθήκες κράτησης, χωρίς καμία επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο.

Η αιχμηρή ανακοίνωση της ΟΣΥΕ

Ακολουθεί απόσπασμα της μακροσκελούς απάντησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων:

«Με έκπληξη αλλά και προβληματισμό, είδαμε και διαβάσαμε ρεπορτάζ που αναφέρονται σε… SPA το οποίο κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού.

Η έκπληξη αναφέρεται στη σωρεία των ανακριβειών που περιλαμβάνουν οι αναφορές σε μια προσπάθεια εξανθρωπισμού του περιβάλλοντος χώρου (με αντίκτυπο στη διάθεση και την προσπάθεια αποκατάστασης της όποιας ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων) και ο προβληματισμός στην σκοπιμότητα όσων είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν ανταποκρίνονται ούτε κατά διάνοια στην αλήθεια.

Για ότι έχει κατασκευασθεί στο «νεκρό» προαύλιο ( πρώην σκουπιδότοπος) του ψυχιατρείου, το ελληνικό δημόσιο, ο δοκιμαζόμενος λαός μας, δηλαδή, δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ! Όλα έγιναν με την εργασία των κρατουμένων-εργαζομένων και τα λίγα χρήματα που απαιτήθηκαν για τα υλικά καταβλήθηκαν από την ΟΣΥΕ την πρωτοβάθμια ένωση των υπάλληλων του ψυχιατρείου και χορηγούς.

Είναι να απορεί κανείς, με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες κράτησης στο Ψυχιατρείο. Καλούμεθα να απολογηθούμε επειδή προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο, να πάμε, δηλαδή, κάποια βήματα μπροστά την κοινωνία των φυλακών, να μη βλέπουμε πλέον τους κρατουμένους σαν αριθμούς και να «δικαιολογείται» κάθε χρόνο συγκεκριμένος αριθμός αυτοκτονιών.

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας της ΟΣΥΕ «Οιονεί κρατούμενος», δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ από φυλακές της Νορβηγίας. Καλό θα ήταν οι ρεπόρτερ που ασχολήθηκαν με την προσπάθειά μας να δώσουμε στους κρατουμένους-νοσηλευόμενους την αίσθηση ότι κάποιος τους υπολογίζει και τους σκέπτεται, να βρουν την εφημερίδα μας και να δουν τι σημαίνει πρόοδος και εξέλιξη στον τομέα των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος.

Τι κάναμε εμείς; Ότι έκανε το κράτος, πριν από χρόνια, με τη ΜΟΜΑ, πριν παραδοθεί η χώρα στους «εθνικούς» εργολάβους και τα μεγαλοσυμφέροντα. Χωρίς να δαπανηθεί δεκάρα από τον κρατικό κορβανά, προσπαθούμε να αλλάξουμε τη φυλακή-κάτεργο, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον κρατούμενο ως συνάνθρωπο και όχι ως υποπόδιο. Είναι λάθος αυτό; Αν είναι, να το πληρώσουμε.

Αρνούμαστε όμως να δεχτούμε ότι οι φυλακές πρέπει να είναι ένας χώρος με σήμα κατατεθέν τα κάγκελα και μόνο αυτά. Φυσικά, δεν θα ασχοληθούμε με τα ψέματα των ρεπορτάζ, περί «αποδράσεων», περί «πισίνας» (η χρήση καθορίζει τον χώρο) και «νυχτερινής κολύμβησης» που υπαγόρευσαν κάποια υποκείμενα των μανδρών….
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για φυλακές ανθρώπινες, για χώρους σωφρονισμού και προθαλάμους επανένταξης και όχι κολαστήρια και αποθήκες ψυχών. Μακάρι να μπορούσε το κράτος να κάνει αυτά που οφείλει για τον χώρο των φυλακών ,για τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους σ’ αυτές.

Εμείς, χωρίς επαναλαμβάνουμε, να βάλει ούτε μία δεκάρα το δημόσιο, φτιάξαμε μια μικρογραφία χωριάτικης αυλής, με διάφορα ζώα και πτηνά κυρίως από την ελληνική πανίδα, μια ανάσα ψυχής και όχι αναψυχής».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.