ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

Με τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα εντός του 2012 ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Θα εφαρμοστούν βέβαια, αυτά που έχουν συμφωνηθεί, ενώ Βενιζέλος και Κουβέλης δεν απέκλεισαν προσπάθειες μείωσης των βαρών...

Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00, η συνάντηση των τριών αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε συμφωνία των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη επί των βασικών κατευθύνσεων και όχι επί συγκεκριμένων μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας που συμμετείχε στη σύσκεψη, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα σε συντάξεις και μισθούς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπών. Συγκεκριμένα, είπε «δεν μπορώ να σας πω τίποτε» αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια, ανοικτά...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευαγ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι περικοπές των 11,5 δισ. θα οριστικοποιηθούν μετά τις πρώτες συζητήσεις με την τρόικα. Όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2012, δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα, εκτιμώντας ότι η «μαύρη τρύπα» θα κλείσει με την εφαρμογή όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, «με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας». Επανέλαβε ότι θα βρεθεί λύση και για τα ειδικά μισθολόγια, μέσω ισοδύναμων.

Επέμεινε ότι στόχος είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Τέλος, έκανε λόγο για την ανάγκη επαφών με τους εταίρους, προκειμένου να αλλάξει η «εσφαλμένη και άδικη εντύπωση» που έχει επικρατήσει διεθνώς τη χώρα. Χρησιμοποιώντας γλώσσα που θύμισε εκείνη που είχε χρησιμοποιήσει και πέρυσι, λίγο πριν αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα, ο Ευαγ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τις επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες «ουσιαστική πολιτική διαδικασία», προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λάβει εντολή να κινηθεί η τρόικα.

Στη συμφωνία των τριών να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα φέτος αναφέρθηκε και ο Φώτης Κουβέλης. Δήλωσε ότι η προγραμματική συμφωνία θα τηρηθεί απαρέγκλιτα. Υποστήριξε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα επιτευχθεί με την περικοπή δαπανών που δεν θα αφορούν σε μισθούς και συντάξεις και έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα αναθέρμανσης της αγοράς και ελάφρυνσης των πολιτών, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες για τη χαλάρωση του Τειρεσία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε πολύ καλό κλίμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κινείται εντός του πλαισίου της συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, με μέριμνα την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Ερωτηθείς «αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Στουρνάρας», παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και στις δηλώσεις των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλο.

Αμέσως μετά την αναχώρηση των δύο αρχηγών, την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν  οι υπουργοί Εξωτερικών, Δημ. Αβραμόπουλος και Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.