ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Η διακυβέρνηση της χώρας απαιτεί ένα σημαντικό αριθμό στελεχών σε υπεύθυνες θέσεις. Στελεχών που να έχουν τη γνώση και το θάρρος να επιχειρηματολογούν για την αλήθεια. Σε αντίθετη περίπτωση, η σιωπή και η άγνοια υποθηκεύουν την πρόοδο της χώρας.
Κυριαρχεί ο όρος «ειδικός».

Για να κερδίσει κάποιος αυτό τον τίτλο απαιτείται να είναι γνήσια αυθεντία, να είναι αδιάφθορος και απρόσβλητος από πιέσεις κάθε κατεύθυνσης και να έχει το θάρρος να εκφράσει τις απόψεις του.  Οι πραγματικοί «ειδικοί» είναι υπερ-αναγκαίοι, αλλά και αρκετά σπάνιοι.
Η πολυπλοκότητα του σημερινού κόσμου καθιστά αναγκαία την παροχή συμβουλών προς τους πολιτικούς  από  ικανούς επιστήμονες με τα χαρακτηριστικά του «ειδικού». Κάθε απόφαση απαιτεί κορυφαία επιστημονική και τεχνική γνώση. Ποιοί παίζουν το ρόλο των ειδικών; Η ελληνική πραγματικότητα, διαχρονικά, παραπέμπει στους υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους και τους διορισμένους από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η παράδοση δεν αναδύει τα στοιχεία του ειδικού.

Η κοινωνική, οικονομική και πολιτική σπουδαιότητα των συμβουλών των ειδικών είναι πολλές φορές τεράστια και αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στην πολιτική μας κουλτούρα.
Με δεδομένη την εκπληκτική ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και τη μέγιστη εξειδίκευση των αναρίθμητων ειδικοτήτων, είναι σήμερα αδύνατο για κάθε ερευνητή να κατέχει τις απαιτούμενες γνώσεις για να εκφράσει μια έγκυρη άποψη έξω από την ειδικότητά του. Η μόνη, ίσως, συμβουλή που μπορεί να δώσει σε κάποιο πολιτικό είναι η επιλογή κάποιου ή κάποιων άλλων, πιο ειδικών συμβούλων…
Είναι γνωστό ότι οι επιλογές των συμβούλων μπορεί να έχουν τεράστιο όφελος ή τεράστιο κόστος.Το γεγονός αυτό επιβάλλει τη διαμόρφωση κοινά αποδεκτών κανόνων για την καθιέρωση δεξαμενής ειδικών, από την οποία οι πολιτικές ηγεσίες να μπορούν να αντλούν τους κάθε φορά κατάλληλους για την αντιμετώπιση προβλημάτων, που απαιτούν λίαν εξειδικευμένες γνώσεις.

Ο ρόλος τους μπορεί να επεκταθεί και στην πληροφόρηση των πολιτών σε θέματα που οι πολιτικές σκοπιμότητες τα απλοποιούν ή τα αποπροσανατολίζουν. Το κόστος που πληρώνει η κοινωνία μας από λανθασμένη πληροφόρηση είναι τεράστιο. Ο σωστά πληροφορημένος πολίτης θα προσαρμόσει τις στάσεις του με βάση την αντικειμενική αλήθεια και το οφειλόμενο χρέος προς το κοινό καλό. Μα πάνω απ’ όλα θα απαλυνθεί η δυσπιστία του προς τον πολιτικό κόσμο και οι φανατικοί υποστηρικτές των κομμάτων θα ανοίξουν τα αυτιά τους και σε άλλες συχνότητες. Σήμερα δεν θέλουν ν’ ακούσουν την άλλη άποψη. Και είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει πιο κουφός άνθρωπος από εκείνον που δεν θέλει ν’ ακούσει.

Η κοινωνία μας αντιμετωπίζει πολλά και δύσκολα προβλήματα. Άλλα είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης, άλλα είναι έκφραση της ιστορίας μας ως κρατικής οντότητας και άλλα οφείλονται σε άστοχες πολιτικές του παρόντος. Πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια για να αποδώσουμε και τις ανάλογες ευθύνες. Είναι άλλωστε και χρέος μας. Εκείνο όμως που συμβαίνει είναι ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις  κριτικάρονται για θέματα που έχουν περιορισμένη ή και ανύπαρκτη ευθύνη και  παραμερίζονται οι πραγματικές αστοχίες ή ανικανότητές τους.

Το αποτέλεσμα είναι να μην βγαίνουν τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα και να επαναλαμβάνεται το ατυχές πρόσφατο και απώτερο παρελθόν.
Το συμπέρασμα είναι: Το πολιτικό μας σύστημα να δημιουργήσει-αξιοποιήσει τη δεξαμενή εθνικού ταλέντου και να ενισχύσει την αγορά ιδεών για να αντιμετωπίσει την κρίση και να δρομολογήσει το μέλλον…

Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: [email protected]

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.