ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΡΗΣΤΟΣ Β. ΜΑΣΣΑΛΑΣ

Το τελευταίο πολιτικό μήνυμα που είχε πραγματικό περιεχόμενο και θα άλλαζε την πορεία της κοινωνίας μας ήταν η επανίδρυση του κράτους. Δυστυχώς παρέμεινε μήνυμα και η χώρα πήρε τον προδιαγεγραμμένο κατήφορο. Το πολιτικό σύστημα δεν τόλμησε και παρέμεινε θεατής μιας δραματικής πορείας που, με βάση όσα ισχύουν σήμερα, δεν φαίνεται να έχει δυνατότητα επιστροφής. Έτσι, το κράτος παραμένει σπάταλο, αναποτελεσματικό, αναξιόπιστο και ρίχνει νερό στο μύλο της κρίσης.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει καθήκον να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα δομικές αλλαγές που θα πείθουν, ώστε ν’ αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και μαζί ν’ ανοίγει ρωγμή στο χώρο της ελπίδας.

Η αδράνεια της κρατικής μηχανής είναι μεγάλη, αλλά το τέλος χρόνου έχει σημάνει και πρέπει να βιαστούμε. Το περιβάλλον αλλαγών πρέπει ν’ αρχίσει από ενέργειες που σηματοδοτούν τη νέα πορεία και προβάλλουν το στόχο της διαμόρφωσης ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

Μια πρώτη ενέργεια θα μπορούσε να είναι η ενεργοποίηση του «πόθεν έσχες». Μια τέτοια ενέργεια θα εκτιμηθεί από τους δοκιμαζόμενους πολίτες και θα αποτελέσει μαζί την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας συνείδησης. Οι δημιουργικοί πολίτες που διαθέτουν εργατικότητα, υπευθυνότητα, καινοτόμο πνεύμα και σέβονται τους νόμους της πολιτείας, έχουν κάθε δικαίωμα να απολαμβάνουν τον πλούτο τους. Μάλιστα, η πολιτεία πρέπει να τους τιμά, γιατί συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση εκείνων που απολαμβάνουν προϊόντα διαφθοράς (φοροδιαφυγής, παράνομων συναλλαγών,…) και προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Αλήθεια, έχουν αναρωτηθεί οι ελεγκτές του δημοσίου το πώς χτίστηκαν πολυτελέστατα σπίτια, έχουν αποκτηθεί περιουσίες και διάγουν σπάταλο βίο πάρα πολλοί συμπολίτες μας; Όλοι γνωρίζουμε στο μικρο-περιβάλλον μας παρεκτροπές που προκαλούν. Άλλωστε, η πληθώρα των σκανδάλων που αποκαλύπτονται καθημερινά δίνουν τη θλιβερή εικόνα της κοινωνίας μας.

Μια χώρα που χάνει συνεχώς την εκτίμησής της από την εκτεταμένη διαφθορά είναι αναγκαίο να βρει τρόπο να ξεπλύνει την εικόνα της. Ο τρόπος είναι, μάλλον, απλός. Ο κάθε πολίτης θα πρέπει να δικαιολογήσει τις καταθέσεις και τα περιουσιακά του στοιχεία. Αν το ισχύον νομικό καθεστώς προστατεύει το απόρρητο των καταθέσεων τότε αυτό θα πρέπει να αρθεί. Είναι προφανές πως, ό,τι δεν δικαιολογείται, είναι προϊόν παράνομου πλουτισμού και ανήκει στο κράτος.

Μια άλλη πράξη που οδηγεί στην κλοπή του κράτους είναι η μη απαίτηση απόδειξης για αγοραζόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες. Η κουλτούρα μας παραπέμπει σε μια συμπεριφορά που αγνοεί το δημόσιο συμφέρον. Εκείνοι που πρέπει να πάρουν απόδειξη διστάζουν να τη ζητήσουν και εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι να την εκδώσουν, επιμελώς παραμελούν ή εκβιάζουν τη μη έκδοσή της. Η παραδειγματική τιμωρία και των δύο είναι δημόσιο καθήκον.

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί, και είναι εκτεταμένο, ένα άλλο φαινόμενο, που ταιριάζει στην κουλτούρα μας. Κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών που προσφέρουν υπηρεσίες, όταν πας να πληρώσεις, σου απευθύνουν την ερώτηση: «Με απόδειξη ή χωρίς απόδειξη;». Ο δοκιμαζόμενος πολίτης θα προτιμήσει, δυστυχώς, την πληρωμή χωρίς απόδειξη για να ελαφρύνει το φορτίο του. Η συνέπεια για το κράτος είναι η απώλεια του ΦΠΑ και η μη φορολόγηση του παρέχοντα την υπηρεσία. Το φαινόμενο αυτό πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί, γιατί είναι πρόκληση και συμβάλλει στη διάχυση κλίματος διαφθοράς.

Η κυβέρνηση έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Το κυρίαρχο όμως είναι να τονώσει την εμπιστοσύνη του πολίτη στην κρατική οντότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα συνείδηση, τη συνείδηση του δημοκρατικού πολίτη.

Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς-π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
E-mail: [email protected]

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.