ΚΟΣΜΟΣ

ΑΡΝΕΙΤΑΙ Η Ε.Ε. ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΗ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΤΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

«Δεν υπάρχει ομοφωνία για να καταχωρηθεί η Χεζμπολάχ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» ήταν η απάντηση της Ε.Ε. στο αίτημα  του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν να εντάξει την Χεζμπολάχ στη μαύρη λίστα της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το αίτημα αυτό προς την Ε.Ε. έγινε μετά και την επίθεση κατά Ισραηλινών τουριστών που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και η απάντηση δόθηκε από την Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.

Ωστόσο όπως διευκρινίσθηκε από την Κύπρια υπουργό,  η Ε.Ε μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταχωρήσει την Χεζμπολάχ στον κατάλογό της με τις τρομοκρατικές οργανώσεις αν υπάρξουν χειροπιαστές αποδείξεις της εμπλοκής της σε τρομοκρατικές ενέργειες, πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του ο  Λίμπερμαν υποστήριξε ότι «έχει έρθει η ώρα να ενταχθεί η Χεζμπολάχ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Αυτό θα έστελνε το σωστό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και στον ισραηλινό λαό»

Ωστόσο η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου υπενθύμισε ότι η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση η οποία, εκτός της ένοπλης πτέρυγάς της, περιλαμβάνει ένα κόμμα «ενεργό στην λιβανέζικη πολιτική».

Στην επιμονή του ο Λίμπερμαν υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να επέμβει στρατιωτικά αν η Χεζμπολάχ αποκτήσει πρόσβαση στα χημικά όπλα της Συρίας.

«Τη στιγμή που θα δούμε τους Σύρους να μεταφέρουν χημικά και βιολογικά όπλα στην Χεζμπολάχ, αυτό είναι η κόκκινη γραμμή για μας και βάσει της δικής μας άποψης αυτό συνιστά σαφώς αφορμή πολέμου. Θα δράσουμε αποφασιστικά και χωρίς δισταγμό ή περιορισμό. Θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι και ελπίζουμε στην κατανόηση της διεθνούς κοινότητας».

Στην ερώτηση αν το Ισραήλ έχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Χεζμπολάχ έχει αρχίσει ήδη να έχει πρόσβαση στα συριακά όπλα, ο Λίμπερμαν σημείωσε ότι η χώρα του γνωρίζει «την επιθυμία και την προσπάθεια» της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης, να αποκτήσει χημικά και βιολογικά όπλα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.