ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΗΜ.ΑΡ: ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ

Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, καθώς πολλά στελέχη του κόμματος δεν άκουσαν αυτά που ήθελαν και άλλα άκουσαν... αυτά που δεν ήθελαν από τον πρωθυπουργό χθες.

Του Γιώργου Μελιγγώνη
Ήδη από χθες το βράδυ, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, πολλά στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους. Αυτό διότι, παρά τις προσπάθειες της ΔΗΜΑΡ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που αποτελούν «αγκάθια» για τη ΔΗΜΑΡ και απέφυγε να μιλήσει για άλλες που ήταν... προτεραιότητα του κόμματος.

 

Τα σημεία αιχμής

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, όσα στελέχη εκφράζουν τον προβληματισμό τους (και δεν είναι και λίγα...) για το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων Σαμαρά, εστιάζουν την κριτική τους στα συγκεκριμένα θέματα:

Πρώτον, στο γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε συγκεκριμένες δημόσιες εταιρείες προς αποκρατικοποίηση, καίτοι η ΔΗΜΑΡ εκφράζει διαφωνίες για κάποιες από αυτές. Για παράδειγμα, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, δεν ήθελε να μπει στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων η ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την ιδιωτικοποίηση του «παραγωγικού μέρους» της επιχείρησης, όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ίδιο συνέβη και με τον ΟΣΕ, αφού ο Αντώνης Σαμαράς έκανε σαφή αναφορά σε αποκρατικοποίηση του «λειτουργικού μέρους» του. Συν τοις άλλοις, «αγκάθι» για το κόμμα του Φώτη Κουβέλη αποτελεί και η εξαγγελία Σαμαρά για ιδιωτικοποίηση των εταιρειών παροχής ύδατος. Ο πρωθυπουργός έκανε, συγκεκριμένα, λόγο για «προγραμματισμένη αποκρατικοποίηση των εταιρειών υδάτων», αναφορά που έκανε πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ να... τα ζώσουν τα φίδια.

Δεύτερον, ανησυχία επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου για όσα... παρέλειψε να πει ο πρωθυπουργός. Κορυφαία στελέχη του κόμματος σημειώνουν με νόημα ότι «δεν άκουσαν ούτε κουβέντα για την αποκατάσταση των εργασιακών θεμάτων, των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας», παρότι αυτά περιγράφονται επακριβώς στο προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης, όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων. Συν τοις άλλοις, ο πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 8.000 ευρώ και για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, καίτοι αυτά τα δύο τα είχε προαναγγείλει ως δεδομένα χθες το μεσημέρι, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού ΒΗΜΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.

Τέλος, μεγάλη γκρίνια επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος και για την εξαγγελία Σαμαρά περί αλλαγών στο νομικό πλαίσιο απόδοσης της ιθαγένειας. Παρότι ως το μεσημέρι της Παρασκευής, κορυφαία στελέχη του κόμματος διαβεβαίωναν ότι δε θα αλλάξει ο νόμος Ραγκούση επί τα χείρω, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές, χωρίς, πάντως, να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι αυτές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.