ΕΛΛΑΔΑ

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡ

Έχασε τη μάχη με τη ζωή την Κυριακή 22 του μήνα, σε ηλικία 84 ετών, ο ποιητής και πρωτοπόρος δημοσιογράφος της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης Γιώργος Κάρτερ.

Ο Γιώργος Κάρτερ γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης, το 1965, υπήρξε από τα βασικά στελέχη της. Προηγουμένως είχε εργαστεί στο ραδιόφωνο.

Το 1960 συμμετέχει στην παρουσίαση και παραγωγή του προγράμματος του πρώτου ελληνικού σταθμού τηλεόρασης (της ΔΕΗ) στη Θεσσαλονίκη. Το 1955 το μελέτημα του «Το Ραδιόφωνο και η αισθητική του», όπως και το επόμενο «Γνωριμία με την Τηλεόραση» (1962), εγκαινιάζουν την ελληνική βιβλιογραφία των Μ.Μ.Ε.

Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, το 1974, παρουσίαζε στην τηλεόραση της ΕΡΤ τις ειδήσεις, επίκαιρα σχόλια κι άλλες εκπομπές. Διετέλεσε διευθυντής τηλεόρασης της ΕΡΤ-1 και πρώτος διευθυντής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης της ΕΡΤ-2. Επίσης, έγινε πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε με ποίηση το 1945 κι έχουν εκδοθεί περισσότερα από 33 βιβλία του. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, ιταλικά και ρουμανικά σε βιβλία, καθώς και στα γερμανικά, ουγγρικά, βουλγαρικά, ισπανικά και τουρκικά. Μελοποιημένα ποιήματά του μεταδόθηκαν από το ελληνικό ραδιόφωνο.

Το 1999 και το 2000 ο Δήμος Κερκυραίων και ο Δήμος Αχιλλείων Κέρκυρας τον τίμησαν με το αργυρό μετάλλιο αξιοσύνης, ενώ την ίδια περίοδο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ποίησή του. Το 1962 ο Δήμος Φλωρεντίας του απένειμε αργυρό μετάλλιο και τον τίτλο του επίτιμου δημότη του. Το 2006 τον βράβευσε η ΕΡΤ-3 για την προσφορά του στο ραδιόφωνο. Το 2009 τιμήθηκε, επίσης, από το Δήμο Καλαμαριάς, την Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος και από τον Σύλλογο Κερκυραίων Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.