ΚΟΣΜΟΣ

Η ΧΟΛΕΡΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Καθώς η περίοδος των βροχών απλώνεται σε ολόκληρη την υποσαχάρια Αφρική, μια πρόσφατη έξαρση της χολέρας θέτει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο, και ιδιαίτερα τα υποσιτισμένα παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.

Μέχρι στιγμής το 2012, η χολέρα έχει σκοτώσει σχεδόν 700 ανθρώπους στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και έχουν αναφερθεί πάνω από 29.000 κρούσματα. Από τα μέσα Ιουνίου, η ασθένεια πλήττει σε μεγάλο βαθμό το Σαχέλ, ιδίως στις περιοχές που συνορεύουν με τον ποταμό Νίγηρα, όπου αναφέρονται σχεδόν τρεις φορές περισσότεροι ασθενείς με χολέρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι επιπτώσεις της ασθένειας επιδεινώνονται και από μαζική μετακίνηση πληθυσμών εξαιτίας της σύγκρουσης στο βόρειο Μαλί και επιβαρύνουν περισσότερο τα παιδιά που έχουν ήδη πληγεί από μια μεγάλη διατροφική κρίση. Σημειώνεται ότι στον Νίγηρα ζουν περίπου 400.000 παιδιά που αναμένεται να χρειαστούν αυτό το χρόνο περίθαλψη για σοβαρό υποσιτισμό.

«Ο υποσιτισμός, ο εκτοπισμός πληθυσμών και τώρα οι βροχές σε ορισμένες περιοχές του Σαχέλ έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη χολέρα, η οποία πλήττει περισσότερο τα μικρά παιδιά. Αν άμεσα δεν εντείνουμε τις προσπάθειές μας, η χολέρα θα συνεχίσει να απειλεί τη ζωή των πιο ευάλωτων οικογενειών στην περιοχή του Σαχέλ και να εξαπλώνεται και σε άλλες κατοικημένες περιοχές με καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Manuel Fontaine, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

«Η χολέρα μας δείχνει πόσο στενά συνδέονται με τον υποσιτισμό το ακάθαρτο νερό και το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο και υγιεινή. Ένα παιδί ηλικίας κάτω των πέντε ετών που μόλις έχει αναρρώσει από σοβαρό υποσιτισμό θα επιστρέψει για θεραπεία σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, αν πίνει μολυσμένο νερό», προσθέτει ο Δρ Guido Borghese, Σύμβουλος της UNICEF για την Παιδική Επιβίωση και Ανάπτυξη για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.