ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τη μείωση των μέσων εκπομπών των νέων αυτοκινήτων στα 95 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο έως το 2020, έναντι των 135,7 γραμμαρίων που ήταν το 2011, και ενός δεσμευτικού στόχου 130 γρ. για το 2015 πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα έως το 2020,  οι καταναλωτές θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 300 ευρώ ετησίως στο κόστος των καυσίμων.

Οι προτάσεις αυτές είχαν ήδη προβλεφθεί στη νομοθεσία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να τις επιβεβαιώσει, αναφερόμενη λεπτομερώς στην εφαρμογή τους.

Ωστόσο οι  προτάσεις αυτές ανησυχούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες, κυρίως για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού, οι οποίες φοβούνται ότι οι περιορισμοί θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες τους που συνδέονται με τον μαρασμό των ευρωπαϊκών αγορών.

«Οι προτάσεις μας είναι επωφελείς για όλους και με μια καλή σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Κόνι Χέντεγκααρντ, Επίτροπος αρμόδια για τις δράσεις για το Κλίμα.

«Θα τονώσουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και, συνεπώς, θα δημιουργήσουν και πολλές θέσεις εργασίας» υποστήριξε η ίδια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η γενίκευση των πιο αποδοτικών και των «καθαρότερων» οχημάτων θα ωφελήσει επίσης τους οδηγούς, οι οποίοι «σε παγκόσμιο επίπεδο θα εξοικονομήσουν περίπου 30 δισ. ευρώ ανά έτος σε καύσιμα».

Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.