ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΝΕΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Έτοιμη να προχωρήσει στην προκήρυξη και άλλων διαγωνισμών για έρευνες υδρογονανθράκων, σε χερσαίες αυτή τη φορά περιοχές, είναι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με όσα τουλάχιστον είπε χθες το βράδυ στη Βουλή ο νέος υπουργός ΠΕΚΑ κ. Ευάγγελος Λιβιεράτος, μετά την επιτυχία του διαγωνισμού με τη μέθοδο του open door που αφορά τις τρεις «γνωστές» περιοχές (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο), σύντομα θα δοθεί συνέχεια με περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που θεωρούνται πετρελαιοπιθανές. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με αρμόδιο τον υφυπουργό κ. Μανιάτη και οι εν λόγω διαγωνισμοί είχαν προετοιμαστεί έως ένα βαθμό.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο αφορά, είτε προκήρυξη «γύρου παραχωρήσεων» είτε νέα πρόσκληση με τη μέθοδο του open door σε χερσαίες περιοχές όλης της χώρας (δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις), επανέφερε χθες στο προσκήνιο ο κ. Λιβιεράτος. «Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και μπορεί. Βοηθήστε την να πάει μπροστά, γιατί διεκδικεί με μεγάλες πιθανότητες την είσοδο της στον διεθνή ενεργειακό χάρτη», ανέφερε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Λιβιεράτος ανέφερε, ότι όλες οι δράσεις του Υ.ΠΕ.Κ.Α. για μια βιώσιμη ανάπτυξη είναι σε εξέλιξη, με γνώμονα τον σεβασμό και την προστασία του περιβάλλοντος με την απαρέγκλιτη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα πάντα θα γίνουν με κανόνες «ξεκάθαρους, διάφανους και διαυγείς και όλες οι συμβάσεις που γίνονται μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς θα προκύπτουν μετά από την έγκριση της Βουλής». Ο υπουργός Περιβάλλοντος υπογράμμισε ακόμα, ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες με ορυκτά και μάλιστα σπάνια.

Σύμφωνα με την προετοιμασία που είχε γίνει επί Γ. Μανιάτη, οι νέοι διαγωνισμοί θα αφορούν σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί και υπάρχουν αξιόλογες ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων σε: Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Κρήτη (χερσαίο οικόπεδο) και Παξοί.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.