ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

Με άδεια χέρια γυρίζει στην Ελλάδα ο Γ. Στουρνάρας. Τα θέματα που καίνε πλέον τους Ευρωπαίους, ως αποδείχτηκε μετά από την  μαραθώνια  σύσκεψη του Eurogroup, είναι άλλα.. Και μοιραία η Αθήνα μπαίνει στον «πάγο» μέχρι τουλάχιστον να αποδείξει  ότι «μπορεί να επιστρέψει το πρόγραμμα σε τροχιά».

Του Βαγγέλη Δουράκη

Διαβεβαιώσεις για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα προσαρμογής σε σωστή τροχιά έδωσε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Είκοσι λεπτά ασχολήθηκαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης με την Ελλάδα. Ήταν αρκετά ώστε να ακούσουν τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να τους εξηγεί πού βρίσκεται το πρόγραμμα της χώρας μας και να τους διαβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι πρέπει και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να πιάσει τους απαιτούμενους στόχους.

Βεβαίως  το Eurogroup επανέλαβε στον κ. Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης της Ελλάδας με δόσεις εάν δεν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα και οριστικοποιηθούν όλα τα μέτρα.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί εξέτασαν τα πρώτα πορίσματα των ελεγκτών της Τρόικας από την επίσκεψή τους στην Αθήνα και σημείωσε ότι το Eurogroup θα επανέλθει στο ελληνικό ζήτημα, όταν οι επικεφαλής επιστρέψουν στην ελληνική πρωτεύουσα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους και συντάξουν την τελική τους έκθεση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό θα τραβήξει μέχρι το Φθινόπωρο, και μέχρι τότε οι δανειστές μας θα βρουν την φόρμουλα για να αποπληρώσουν τα ομόλογα των 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Μάλιστα ο κ. Γιούνκερ διαβεβαίωνε ότι το Eurogroup θα βρει τη λύση και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι έχουν καταλήξει δηλαδή να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες αλλά δεν πρόκειται να τροφοδοτήσουν την Αθήνα με ρευστό για να καλυφθούν εσωτερικές ανάγκες. Με άλλα λόγια η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα μέχρι η τρόικα να καταθέσει στο Εurogroup θετική έκθεση προόδου.

Στην προκαταρκτική έκθεση που κατέθεσαν οι αξιωματούχοι της τρόικας περιγράφεται ξεκάθαρα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας έχει εκτροχιαστεί πλήρως και έτσι οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι έντονες και ιδιαίτερα πιεστικές για την νέα κυβέρνηση που θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για απολύσεις στο δημόσιο και μείωση του κατώτατου μισθού, παρά τις εξαγγελίες που έχει κάνει πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Eurogroup για το εάν τέθηκε θέμα από ελληνικής πλευράς παράτασης του μνημονίου, δήλωσε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%. «Φαντάζομαι ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις θα μετατεθούν το αργότερο για το Σεπτέμβριο.

ΤΟ MATRIX24.GR ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΓΡΑΦΕ: ΜΕ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΖΗΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΑΞΕΙΣ

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. uncle 22:48 10/07/2012

    Φίλε Βαγγέλη,
    Μέτί περίμενες νά γυρίση δηλαδή,φωρτομένος σά τόν Αγιο Βασίλη, μέ Δωρα ; Τά Χριστούγεννα
    επεράσαν. 

  2. Pingback: ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ 3 ΔΙΣ. ΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ | Matrix 24 10/07/2012

    […] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΟΙ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.