ΚΟΣΜΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

Η αλματώδης αύξηση των τιμών σε βασικά τρόφιμα υποχρέωσε την Παγκόσμια Τράπεζα να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και παράλληλα, να δηλώσει έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις κυβερνήσεις.


Μάλιστα, η Τράπεζα σημείωσε ότι η αύξηση στην τιμή των τροφίμων επηρεάζει κυρίως τους φτωχότερους πολίτες και οι συνέπειές τους μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε οι βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους πιο φτωχούς και τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας ο πρόεδρός της, Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

«Η Παγκόσμια Τράπεζα και οι εταίροι μας παρακολουθούμε την κατάσταση αυτή στενά ούτως ώστε να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν πολιτικές για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντεπεξέλθουν καλύτερα», είπε ο Κιμ.

Η σφοδρή ξηρασία στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών δραματικά, ανακινώντας μνήμες του 2008, όταν η απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων προκάλεσε διαδηλώσεις και εξεγέρσεις σε ορισμένες χώρες και ήγειρε αμφιβολίες σχετικά με την αξιοποίηση καλλιεργειών ώστε να κατασκευάζονται βιοκαύσιμα.

Οι τιμές του σίτου έχουν αυξηθεί αλματωδώς (πάνω από 50%), όπως και αυτές του καλαμποκιού (πάνω από 45%) από τα μέσα του Ιουνίου, καθώς η ξηρασία στη Ρωσία, στην Ουκρανία και στο Καζακστάν, ο υπερβολικά θερμός καιρός στην Ευρώπη και η κατώτερη του μέσου όρου βροχόπτωση της εποχής των μουσώνων στην Ινδία εντείνουν τους φόβους για την συγκομιδή σε διεθνές επίπεδο.

Οι τιμές της σόγιας, άλλου ενός σημαντικού διατροφικού είδους, που αποτελεί επίσης ζωοτροφή, έχουν αυξηθεί σχεδόν 30% μέσα στους δύο τελευταίους μήνες και σχεδόν 60% από τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Στελέχη της ΠΤ λένε πάντως ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη, βάσει των τρεχουσών προβλέψεων για τις σοδειές, πως θα σημειωθούν μεγάλες ελλείψεις σε βασικά διατροφικά είδη φέτος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.