ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ

Στον Αύγουστο ποντάρουν οι ξενοδόχοι για να περιορίσουν τις υφιστάμενες ζημίες του προηγούμενου εξαμήνου, αν και όπως σημειώνουν τα έσοδα σίγουρα θα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι.

Πλέον το στοίχημα είναι αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις να κλειδώσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αρχικά είχαν εκτιμηθεί. Οι πρώτοι υπολογισμοί έκαναν λόγο για πτώση στις αφίξεις 10% και στα έσοδα -7% έως 9%.

Με βάση ωστόσο τα τελευταία στοιχεία ελπίδα όλων είναι να ανατραπεί η παραπάνω εικόνα κυρίως με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ιδίως από τη βρετανική αγορά μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο και το μπαράζ συνεντεύξεων που πραγματοποίησε.

Παράλληλα αυτή την περίοδο λειτουργεί το λεγόμενο word of mouth όπου οι τουρίστες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα περιγράφουν ότι η χώρα δεν είναι υπό διάλυση και όλα βαίνουν καλώς.

Οι τουριστικοί φορείς επιβεβαιώνουν αλλαγή του κλίματος στις κρατήσεις που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και οι Γερμανοί ξανάρχονται... αλλά όχι με τις σωστές τιμές και επιπλέον επιλέγουν ολιγοήμερες αποδράσεις, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται.

Πάντως, το μεγάλο πρόβλημα για την εγχώρια βιομηχανία είναι ο Ελληνας τουρίστας, που όπως τονίζει στο matrix24 ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας Δημήτρης Πολλάλης, εφέτος η ελληνική οικογένεια πολύ δύσκολα θα κάνει διακοπές. Πέρυσι οι πτώση στον εγχώριο τουρισμό ξεπέρασε το 30%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 50%.

Το 2011 ήταν χρονιά σταθμός για τον ελληνικό τουρισμό, που με τη σφραγίδα των επεξεργασμένων στοιχείων της ελληνικής στατιστικής αρχής και της Τράπεζας της Ελλάδας οι αφίξεις ανήλθαν στα 16.427.247 σημειώνοντας άνοδο 9,46% σε σχέση με το 2010. Πλέον το 2011 ήταν η πλέον παραγωγική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ξεπερνώντας ακόμα και τη χρονιά του 2007 όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 16.165.265.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.