ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CITIGROUP: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟ 2013

Με μελανά χρώματα περιγράφει το μέλλον της Ελλάδας σε έκθεσή της η Citigroup, η οποία θεωρεί απαραίτητη τη νέα αναδιάρθρωση χρέους. Μάλιστα δίνει 50 με 75% πιθανότητες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την τοποθετεί χρονικά, στον Ιανουάριο του 2013.

Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, η ύφεση για το 2012 θα φτάσει στο 7,5% και στο 10,1% την επόμενη χρονιά, ενώ η ανεργία φέτος θα φτάσει στο 23,6% ενώ το 2013 θα εκτοξευτεί στο 29%.

Ο βασικός αναλυτής του αμερικάνικου οίκου θεωρεί πως η τρόικα θα μπορούσε να δώσει στη νέα κυβέρνηση περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, ωστόσο θεωρείται απίθανο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ να συμφωνήσουν στο αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές στο Μνημόνιο.

Η αντιπαράθεση αυτή ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των 30 δισ. ευρώ του Αυγούστου, αλλά ακόμη και αν η εκταμίευση τελικά γίνει προς το τέλος του καλοκαιριού, η πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί, ακόμα και στο ελαφρώς τροποποιημένο μνημόνιο, είναι πιθανό να μην δοθούν οι υπόλοιπες δόσεις.

Αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας θα έχει ως αποτέλεσμα η χώρα να αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013. Εξάλλου, η Citigroup δίνει πιθανότητες 50% έως 75%  εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 15% το 2013, όσο για το χρέος, αυτό θα διαμορφωθεί στο  437,3%!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.