ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΗΝΑ - ΑΒΑΝΑ ΜΕ 40 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ, ΤΙ ΚΑΛΟ «ΠΑΙΖΕΙ» ΤΟ ΠΣΚ

Ένα πολυσυλλεκτικό Παρακευοσαββατοκύριακο έρχεται με αναφορές από την Αβάνα του 2012 μέχρι την Αθήνα του 400 π.Χ. Πιο απλά, όταν ο Αριστοφάνης συνάντησε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Μπενίτσιο Ντελ Τόρο...

Παρασκευή 24

Φοριέται και σαν κόσμημα

Σκουλαρίκια από τον Picasso, δαχτυλίδια από τον Keith Haring, βραχιόλια με την υπογραφή του Georges Braque. Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με τίτλο «Από τον Πικάσο στον Κουνς» δίνει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει μια άγνωστη πλευρά των σημαντικότερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Κοσμήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες –κυρίως ως ενθύμια ή δώρα σε κοντινά πρόσωπά τους- και τα οποία προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή της Νταϊάν Βενέ εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη, πλαισιωμένα και από δημιουργίες Ελλήνων ομοτέχνων τους.

INFO: Στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Κουμπάρη), από τις 09.00 έως τις 17.00, είσοδος 5 & 3 (μειωμένο) ευρώ.

Η Οδύσσεια αλλιώς

Η Ξένια Καλογεροπούλου έγραψε την ιστορία του «Οδυσσεβάχ» από την Ιθαγδάτη που ταξιδεύει ψάχνοντας το Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο, αντλώντας στοιχεία από την Οδύσσεια, από τις Χίλιες και μία νύχτες, και πολλά άλλα αγαπημένα παραμύθια. Η σκηνή μετατρέπεται ολόκληρη σε καράβι και όλοι μαζί σαλπάρουμε –από τη σκηνή του Θεάτρου Κήπου στη Θεσσαλονίκη- για να γνωρίσουμε τον Κύκλωπα Αρχισαλαχάρ, που όταν τραγουδάει η γη ταρακουνιέται, την Λαριζάντ, την πριγκίπισσα που με την ομορφιά της μπορεί να σε βγάλει από το δρόμο, τη μάγισσα Κιρκίλα που πετάει, τους πειρατές, τη γοργόνα, τους λωτοφάγους και άλλους τόσους ήρωες που θα μας κάνουν να αγαπήσουμε το ταξίδι!

INFO: Στο Θέατρο Κήπου, στη Θεσσαλονίκη, στις 21.15, εισιτήρια 15 ευρώ.

 

Σάββατο 25

7 Ημέρες στην Αβάνα

Το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι σίγουρα καυτό. Όχι όμως τόσο εξωτικό όσο εκείνο της Αβάνας. Επτά σκηνοθέτες συνασπίζονται και δημιουργούν μια σπονδυλωτή ταινία με επτά καθημερινές ιστορίες –μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας- από την Αβάνα του 2012. Ξεχάστε τα κλισέ που έχετε στο μυαλό σας για την Κούβα και ζήστε την έστω και νοητά μέσα από ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο, στο οποίο έχει βάλει το χέρι του μεταξύ άλλων και το Μπενίτσιο ντελ Τόρο.

INFO: Στον Κινηματογράφο Λαϊς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος), στις 20.30 & στις 23.00.

Όλος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα

Το γνωστό κουαρτέτο των Γεράσιμο Γεννατά, Ναταλίας Δραγούμη, Άκη Σακελλαρίου και Αντώνη Λουδάρου ανεβάζει για μια ακόμη φορά τα άπαντα του Σαίξπηρ. Με «ένσημα» έξι ετών στην παράσταση «Όλος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» και τους σαιξπηρικούς ρόλους στο τσεπάκι, οι τέσσερις ηθοποιοί επανακάμπτουν για μία μίνι περιοδεία υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Πριν από αυτήν την παράσταση, για να πείτε πως έχετε δει Σαίξπηρ, θα έπρεπε να πάτε θέατρο 37 φορές, κάτι εντελώς αντιοικονομικό για την περίοδο λιτότητας που διανύουμε. Τώρα όμως σας δίνεται η ευκαιρία με ένα και μόνο εισιτήριο να μαλώνετε με πραγματικά επιχειρήματα πλέον για το αν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα θα είχαν μέλλον ως ζευγάρι, για το αν ο Άμλετ ήταν όντως αναβλητικός ή απλώς περίμενε βοήθεια από την Ευρώπη ή αναφορικά με ποιον Έλληνα πολιτικό σας θυμίζει ο Ριχάρδος ο Γ.

INFO: Στο Άλσος Βεΐκου, στις 21.30, είσοδος 15 & 10 ευρώ.

 

Κυριακή 26

Όρνιθες επί 3 στο Ηρώδειο

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Γιάννης Κακλέας επιβεβαιώνουν την καλή χημεία τους –είχαν συναντηθεί ξανά πριν από δύο καλοκαίρια στη «Λυσιστράτη»- και συμπράττουν ξανά, αυτή τη φορά με τις «Όρνιθες». Η παράσταση έπειτα από την Επίδαυρο και μια μικρή περιοδεία σε όλη την επικράτεια ανεβαίνει από απόψε και για τρεις παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού –η μία λόγω της αναβολής της δεύτερης παράστασης στην Επίδαυρο.

INFO: Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 21.00, εισιτήρια 50, 40, 30, 20, 15 & 10 (φοιτητικό) ευρώ.

Νεφέλες στην Ελευσίνα

Ο Νίκος Μαστοράκης ανέλαβε όχι μόνο το ρόλο του σκηνοθέτη αλλά και την ευθύνη για τη δραματουργική επεξεργασία, τα σκηνικά και τα κοστούμια των αριστοφανικών «Νεφελών», ίσως της καλύτερης αριστοφανικής παράστασης του φετινού καλοκαιριού. Με τον Γιάννη Μπέζο στο ρόλο του Στρεψιάδη και τον Αλέξανδρο Μυλωνά ως Σωκράτη ο πολυπράγμων Νίκος Μαστοράκης καταπιάνεται με το έργο του Αριστοφάνη που θίγει όσο κανένα άλλο το ζήτημα των ιδεών. Οι «Νεφέλες» ανοίγουν απόψε το 37ο Φεστιβάλ Ελευσίνας.

INFO: Στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, στις 21.00, εισιτήρια 15 & 12 ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.