ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΛΙΒΑΝΕΖΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Αραβικό Fund αγόρασε έναντι 8 εκατ. ευρώ το Προβάτι και την Οξιά στο Ιόνιο. Για ποια νησιά ελληνικά ερίζουν Άραβες,  Ρώσοι και Ισραηλινοί;

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Το μύθο του Ωνάση και των Νιάρχων ζήλεψαν τα τελευταία χρόνια πλήθος ξένων επιχειρηματιών και κεφαλαιούχων. Όμως οι αναρίθμητες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη χωροταξικού για τα μικρά νησιά -ως συνήθως- παγώνουν την αρχική ζέση για τις όποιες επενδύσεις. Ταυτόχρονα ο βρόγχος της αρχαιολογίας που μπαίνει στο λαιμό των ιδιοκτητών των νησιών και των εν δυνάμει επενδυτών καλά κρατεί, με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστες πράξεις στη συγκεκριμένη για Hi End τουρισμό αγορά. Άλλωστε συνολικά στην πώληση μιας νήσου εμπλέκονται τα υπουργείο Άμυνας, Πολιτισμού, ΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πουλήθηκαν μετά από πολλά έτη 2 νησιά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για τα νησιά Προβάτι και Οξιά που αγοράστηκαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, Αγοραστής είναι αραβικό fund που ελέγχεται από Λιβανέζο επιχειρηματία ο οποίος φλερτάρει με την απόκτηση και τρίτου νησιού στην ίδια περιοχή. Επίσης εσφαλμένα είδαν τον προηγούμενο μήνα το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για απόκτηση από τον Εμίρη του Κατάρ της νήσου Οξιά, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τη γειτονική νήσο Μάκρη. Το ποσό που δαπανήθηκε από τον εν λόγω Λιβανέζο δεν ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ και λέγεται ότι στις 2 νήσους -που έχει ξεκαθαριστεί το δασικό τους κομμάτι- θα ανεγερθούν ελάχιστες υπερπολυτελείς βίλες που θα διαθέτουν privet μαρίνες για τη φιλοξενία Αράβων Κροίσων.

Οι πρώην ιδιοκτήτες της νήσου Οξιά είναι η ελληνοαυστραλή οικογένεια Σταμούλη, με σημαντική περιουσία στη Μελβούρνη και Σύδνεϋ - με ρευστότητα που αποτιμάται σε κεφάλαια άνω των 500 εκατ. δολαρίων – ενώ διαθέτουν στην Ελλάδα ξενοδοχείο στον Κάλαμο Αττικής. Επισημαίνεται ότι το νησί Οξιά έχει συνολική έκταση 5.500 στρεμμάτων. Το σύμπλεγμα των Εχινάδων έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και άλλων αραβικών αλλά και ρωσικών συμφερόντων, όχι μόνο λόγω των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών των νησιών του και της “στρατηγικής” τοποθεσίας τους σε κομβικό σημείο του Ιονίου, του Πατραϊκού και του Κορινθιακού κόλπου αλλά και εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο επενδυτής ξέρει τι μπορεί να κτίσει.

Την ίδια ώρα 3 μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας ερίζουν για την απόκτηση των νησιών Αγία Τριάδα, Δασκαλιό και Ζωοδόχο Πηγή τις γνωστές και ως Αλκυονίδες νήσους στον Κορινθιακό Κόλπο. Η σπουδή τους είναι συνδεδεμένη με τη δυνατότητα πρόσβασης των σκαφών τους τόσο στο Ιόνιο όσο και το Αιγαίο αλλά και της άμεσης δυνατότητας να οικοδομήσουν πολυτελείς βίλες.

Πόλος έλξης Ρώσων φέρονται να είναι η νήσος Ρήνεια ή αλλιώς Αστακορεβύθης στις Σποράδες της οικογένειας Πετραλιά και η νήσος Ασπρονήσι απέναντι από τη Σαντορίνη. Επίσης Ρώσος έχει επιδείξει ενδιαφέρον για τη νήσο Δρακονήσι πλησίον της Μυκόνου που διαθέτει παλαιό κτίσμα (τυροκομείο) επιδιώκοντας την ανέγερση μιας super Βίλας. Ακούστηκε ότι πρόκειται για το Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς μιας και ο αδελφός του λέγεται ότι μονάζει στη Νάξο αφού τον επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Ακόμη στο προσκήνιο της αγοράς των νησιών όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος της FIABCI (το κορυφαίο διεθνές κτηματομεσιτικό Lobby) στην Ελλάδα Μάϊκ Βασιλείου, στο προσκήνιο έχουν περιέλθει και 3 νησιά που ανήκουν κατά μεγάλο μέρος σε Μοναστήρια του Αγίου Όρους στις Σποράδες. Πρόκειται για τη νήσο Τσουγκριά, την Κυρά Παναγιά και το Πιπέρι.

Εν τω μεταξύ, σε σύγχρονο «Γεφύρι της Άρτας» έχει εξελιχθεί η πώληση της 2.600 στρ. νήσου Πάτροκλος πλησίον του Σουνίου, που ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου. Το ενδιαφέρον παραμένει υψηλό όμως η ραθυμία της αρχαιολογικής υπηρεσίας να αναοριοθετήσει τη ζώνη σε συνδυασμό με τις αγκυλώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης μπλοκάρουν προς ώρας τις όποιες διαδικασίες, ενώ απορίας άξιο είναι για ποιόν λόγο δεν εφαρμόζεται ο νόμος και ειδικότερα απόφαση του ΣτΕ για να κλείσει το ένα από τα 3 ιχθυοτροφεία που εφάπτονται της νήσου και η παρουσία τους προκαλεί αλγιεινή εντύπωση στους υποψήφιους επενδυτές.

Τέλος στο Διαδίκτυο μικρά ελληνικά νησιά κοσμούν σταθερά τα τελευταία χρόνια τις ηλεκτρονικές προθήκες των ιστοσελίδων μεσιτικών γραφείων με έδρα ακόμα και τον Καναδά. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της καναδέζικης «Private Islands», «τα ελληνικά νησιά θεωρούνται το απόλυτο σύμβολο κοινωνικής θέσης, αλλά είναι σχετικά προσιτά ως προς την τιμή τους καθώς κοστίζουν λιγότερο από την αγορά ενός σαλέ στο Άσπεν ή ενός καλού οικοπέδου στην Άπω Ανατολή».

 

 

 

 

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: BLLOMBERG: Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ 40 ΝΗΣΙΑ | Matrix 24 12/09/2012

    […] Διαβάστε τί έγραφε το matrix24.gr: ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ ΝΗΣΙΑ ΣΕ ΛΙΒΑΝΕΖΟ ΕΠΕΝΔΥΤΗ […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.