ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ», ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 50 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «αγγίζουν» το 20% του συνόλου των δανείων αποτέλεσμα της παγίδευσης της οικονομίας στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Συναγερμός στις τράπεζες.

Στο ποσό – ρεκόρ των 50 δισ. ευρώ έχουν εκτοξευτεί τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προκαλώντας συναγερμό στα επιτελεία των τραπεζών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών οι καθυστερήσεις αγγίζουν το 20% του συνόλου των δανείων αποτέλεσμα της παγίδευσης της οικονομίας στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Υπογραμμίζουν με ανησυχία ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται σημαντική επιτάχυνση στο ρυθμό δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, περίπου 1% (100 μονάδες βάσης) κάθε μήνα. Η διόγκωση των επισφαλειών οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών με το ΑΕΠ να σημειώνει στο β’ τρίμηνο νέα «βύθιση» σε ποσοστό 6,2% ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%. Υπενθυμίζεται ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σε ποσοστό 6,9% το 2011, -3,3% το 2010 και -3,2% το 2009. Σημειώνεται ότι η ιδιαίτερα αρνητική αυτή εικόνα, αναφορικά με την εξέλιξη των καθυστερήσεων, σχηματίζεται παρά το γεγονός ότι από το τέλος του 2011 μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περίπου 700.000 δανείων συνολικού ύψους 29 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζουν, αν η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πετύχει, το συντομότερο, τη σταθεροποίηση της οικονομίας τότε ορατός είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να βρεθούν εκτός ελέγχου με τελικό αποτέλεσμα να χρειαστούν υψηλότερα κεφάλαια, από τα 50 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί, για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Με την οικονομία να διανύει το πέμπτο ύφεσης, και μάλιστα την τελευταία διετία να βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, αν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί τότε η οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί σε τέτοιο σημείο αποσύνθεσης που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) διαμορφώθηκε στο 14% για την Εθνική Τράπεζα, στο 17,2% για την Eurobank EFG, στο 15,7% για την Alpha Bank (συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις του PSI για τα δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) και στο 16% για την Τράπεζα Πειραιώς. Για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων οι παραπάνω τράπεζες προχώρησαν στη διενέργεια προβλέψεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην περίοδο 2007 - 2011 οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταγράψει συνολικές προβλέψεις άνω των 20 δισ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.