ΕΛΛΑΔΑ

ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΧΙΟ

Η φωτιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 8 μποφόρ, είναι δύσκολη η κατάσβεσή της. Καίγονται σπίτια στο χωριό Αυγώνυμα, το οποίο έχει εκκενωθεί.

Στο χωριό Αυγώνυμα, το οποίο εκκενώθηκε, καίγονται σπίτια, ενώ ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά και στα κεντρικά και νότια της Χίου, υποβοηθούμενη από τους ανέμους έντασης έως και 8 μποφόρ που πνέουν στο νησί.

Οι περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ την ίδια ώρα ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Όλο το βράδυ, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν μάχη με τις φλόγες, με συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Το έργο των πυροσβεστών ενισχύεται από  20 επανδρωμένα οχήματα που φθάνουν με αρματαγωγό. Παράλληλα, από το πρωί επιχειρούν και τα 3 ελικόπτερα και τα 3 αεροσκάφη, καθώς το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες

Η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, αφού στην περιοχή μαίνονται άνεμοι 8 μποφόρ. Έτσι, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, έχοντας κάψει ήδη πάνω από 50.000 στέμματα δάσους και αγροτολιβαδική περιοχής.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι καίγονται τα περίφημα μαστιχόδεντρα της Χίου, στα οποία σημαντικό ποσοστό των κατοίκων του νησιού στηρίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Τα κυριότερα εν εξελίξει μέτωπα είναι αυτά σε  Ελάτα, Αρμόλια και Άγιο Γεώργιο-Σικούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, και με δεδομένο ότι εξαιτίας των ανέμων, τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, υπό έλεγχο φαίνεται πως έχουν τεθεί τα μέτωπα σε Αρμόλια και Πυργί.

Με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου μετέβη στη Χίο και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης προκειμένου να συντονίσει την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή τους στην κατάσβεση της φωτιάς.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέθεσε στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο, επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά, ως εξής:

Πτητικά μέσα

• 7 CL-415

• 2 CL-215

• 2 Ε/Π CH-47 (Chinook)

• 1 C-130 για την μεταφορά από Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων.

• 1 C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

• Σε ετοιμότητα βρίσκεται 1 Αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.

 

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.