ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

Οι αριθμοί και οι έρευνες των αρμοδίων μας... εκβιάζουν, η κατάθλιψη όλο και βαθαίνει όσο η καθημερινή ορθοπεταλιά καίει τα σωθικά και η ανηφόρα φαντάζει ατέλειωτη, αλλά η νοοτροπία που διαμόρφωσε σε τρεις δεκαετίες το σημερινό μοναδικό φαινόμενο του νεοέλληνα ωχαδερφιστή, του ανθρώπου που πίστεψε στο ιδιότυπο σύστημα της σοβιετοποίησης της ελεύθερης αγοράς, ένα σύστημα δικαιωμάτων και μηδενικών υποχρεώσεων, δείχνει στέρεη κι αμετακίνητη.

Μπορεί να είναι άκρως ανησυχητικές οι προβλέψεις για την ανεργία τον επόμενο χρόνο, όμως δεν έχει υπάρξει καμιά προσπάθεια ή πρωτοβουλία για να συνετισθεί  ας πούμε μία πλειάδα ελευθέρων επαγγελματιών ώστε κατ’ αρχάς να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους κι εν συνεχεία να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, ώστε να βάλλουν κι αυτοί για πρώτη φορά στη ζωή τους ένα λιθαράκι μήπως και ...κάνει κάποια ώρα ξαστεριά στον τόπο αυτό.

Μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται γνωστές κάποιες περιπτώσεις μαϊμού τυφλών με άδεια οδήγησης, μαϊμού συνταξιούχων, μην έχουμε και γορίλες ...δεν ξέρω, διότι τριάντα χρόνια δεν υπήρξε πολιτική βούληση. Μόλις τώρα παίρνουν, λέει, χαμπάρι περιπτώσεις συνταξιούχων που με χαριστικές διατάξεις κάθονται από τα 45 τους και μάλιστα έχουν την άνεση να κάνουν κι άλλη εργασία χωρίς φυσικά να έχει σταματήσει να ρέει η σύνταξη...

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία πρόβλεψη για να σταματήσει το κράτος να «ευλογεί» εκείνους που κλέβουν. Με απλά λόγια να δώσει ένα τέλος στην περιβόητη εφεύρεση της περαίωσης που ανερυθριάστως βγάζει λάδι όλους εκείνους που δεν πληρώνουν επειδή έτσι γουστάρουν. Για την ακρίβεια ο νόμος είναι αυτός που τους οδηγεί να μην πληρώνουν και να καθαρίζουν τελικώς με τα ελάχιστα της περαίωσης. Και μην ρωτήσετε ποιοί είναι οι επαγγελματίες αυτοί, αρκεί να ανοίξετε ένα κατάλογο τύπου «χρυσού οδηγού» στο Ιντερνέτ και θα αντιληφθείτε πολύ εύκολα. Με το εύρημα αυτό την πατάνε πάλι, όσοι ηλίθιοι συνεχίζουν να δηλώνουν, να πληρώνουν, αλλά κατά τα ειωθότα ξαναπληρώνουν την περαίωση διότι ου μπλέξεις με την εφορία, όπως αρέσκονται να λένε οι λογιστές.

Όσοι εφέτος κατόρθωσαν να ξεκλέψουν κάποιες λίγες μέρες για ξεκούραση θα αντελήφθησαν πολύ εύκολα, ότι μόλις μία στις δέκα ταβέρνες στην εξοχή (καθ΄ υπερβολήν, ποιητική αδεία) δίνει απόδειξη. Με άλλα λόγια ελάχιστοι θα είναι οι μαγαζάτορες εκείνοι που θα δηλώνουν ένα κάποιο λογικό εισόδημά με βάση τον πραγματικό τζίρο. Αν δε, κάνεις το λάθος και ζητήσεις απόδειξη, τότε μπορεί να βρεις και το μπελά σου...

Η κατάσταση αυτή μυαλού δεν αλλάζει ούτε με τρόικα ούτε με μνημόνια ούτε με το πυροβολικό το ίδιο. Αλλάζει με εκπαίδευση, καλλιέργεια, συνεχή πλύση εγκεφάλου περί του σωστού και του δικαίου. Και η προσπάθεια θα πρέπει να αρχίσει από το ίδιο το κράτος. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να βρει έστω έναν μικρό τομέα στον οποίο η ανταποδοτικότητα του φόρου θα είναι οφθαλμοφανής ώστε ο πολίτης να πιστέψει ότι κάτι γίνεται ώστε να θυμηθεί εν συνεχεία ότι η ζωή αυτή έχει και υποχρεώσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.