ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ MORGAN STANLEY ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος εναντίον των εκπροσώπων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, τον Ιανουάριο του 2011, στη διάρκεια της τότε επιχειρούμενης συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank, παρήγγειλε, μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα, ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος.

 

Οι διώξεις ασκήθηκαν κατόπιν σχετικής παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου, ο οποίος διενήργησε πολύμηνη έρευνα και αφορά στα αδικήματα της «προνομιακής πληροφόρησης» και «ανακριβούς δήλωσης στο Χρηματιστήριο» και στο διπλό ρόλο που αποδόθηκε στον διεθνή οίκο, ο οποίος αφενός εμφανιζόταν ως σύμβουλος της ΕΤΕ το επίμαχο διάστημα και αφετέρου "ανέβαζε" το ποσοστό μετοχών της στην Alpha Bank.

H έρευνα ξεκίνησε μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς και δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρονταν σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια, μετά τη διαρροή των εμπιστευτικών συζητήσεων κυρίως κατά το χρονικό διάστημα 18-21 Φεβρουαρίου, οπότε - σύμφωνα με δημοσιεύματα - υπήρξε αύξηση της τιμής των μετοχών της Alpha κατά 33% και της Εθνικής κατά 18%.

H συμφωνία μεταξύ των δυο τραπεζών δεν ευοδώθηκε, αλλά προφανώς κάποιοι τζόγαραν στην επιχειρούμενη συγχώνευση και χρησιμοποιώντας εμπιστευτικές πληροφορίες «κερδοσκόπησαν».

Σημαντικό σημείο της εισαγγελικής εκτίμησης είναι πως η Morgan Stanley, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αύξησε τη θέση της αγοράζοντας μετοχές της ALPHA το επίμαχο διάστημα, γεγονός που κάποιοι ισχυρίζονται πως οφείλεται σε εσωτερική πληροφόρηση. Συγκεκριμένα η θέση της Morgan Stanley φέρεται να αυξήθηκε στην Alpha το επίμαχο διάστημα από 4,97% σε 5,10% .

Πάντως δεν εντοπίστηκαν αυτοί εκ μέρους των οποίων ο εν λόγω οίκος αγόραζε τις μετοχές.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.