ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ - ΕΣΩΘΕΝ ΚΙ ΕΞΩΘΕΝ - Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

Τη δωδεκάτη ώρα πριν από τις επαφές Σαμαρά με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, η συνοχή της κυβέρνησης παρουσιάζει νέους τριγμούς εξαιτίας των σκληρών μέτρων και, κυρίως της εφεδρείας.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, της θερινής ραστώνης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν στο γραφείο του και κατάρτιζε διαφορετικά σενάρια για την επίτευξη των περικοπών κατά 11,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ολιγοήμερη χαλάρωση των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν άμβλυνε τις αντιρρήσεις τους για ορισμένα θέματα. Ο λόγος για την εργασιακή εφεδρεία, καθώς την ώρα που το οικονομικό επιτελείο θεωρεί «εκ των ων ουκ άνευ» την εφαρμογή της για την μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο χωρίς απευθείας απολύσεις, οι κυβερνητικοί εταίροι –και κυρίως ο Φώτης Κουβέλης- συνεχίζουν να απορρίπτουν το εν λόγω μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακέραιες παραμένουν και οι ενστάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο, εκείνος που έκανε αισθητή χθες τη διαφωνία του ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης συναντήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη και μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. «Η εργασιακή εφεδρεία, όταν στο πρόσφατο παρελθόν εφαρμόστηκε, αποδείχθηκε ότι δεν επέφερε δημοσιονομικό όφελος, δημιούργησε προβλήματα στελέχωσης και ορθά καταγράφηκε ως φιάσκο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, για να προσθέσει ότι «το τυχόν πλεονάζον προσωπικό μπορεί να απορροφηθεί με μετατάξεις ή με συνταξιοδοτική ωρίμανση». «Η αντιμετώπιση του προσωπικού στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων και της νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων. Η εργασιακή εφεδρεία δεν πρέπει να υπάρξει», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Συμφωνεί και ο Μανιτάκης

Εξάλλου, στην γραμμή Κουβέλη κινείται, σύμφωνα με συνομιλητές του και ο Αντώνης Μανιτάκης – που προτάθηκε από τη ΔΗΜΑΡ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο κ. Μανιτάκης φέρεται να θεωρεί ότι η εφεδρεία είναι… καραμπινάτα αντισυνταγματική και γεννάται το ερώτημα πώς η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο, όταν ο… καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για την εφαρμογή του διαφωνεί με αυτό!

Εσωκομματικά προβλήματα

Στο Μαξίμου εξεπλάγησαν δυσάρεστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δηλώσεις Κουβέλη. Εξάλλου, και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε χθες, μετά τη δίωρη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, να στείλει μήνυμα στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι η εφεδρεία παραμένει πάνω στο τραπέζι. «Θα είναι νέου τύπου εφεδρεία, εντελώς διαφορετική απ’ αυτή που εφαρμόστηκε», επισήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, την κυβερνητική απόφαση.

Πάντως, παραμένει ερώτημα πώς ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορέσει να βρει τη στήριξη των εταίρων του για τέτοια σκληρά μέτρα, όταν τα συγκυβερνώντα κόμματα ταλανίζονται ήδη από εσωκομματικά προβλήματα. Οι Οδυσσέας Βουδούρης και  Γιάννης Μιχελογιαννάκης αποτελούν πια μόνιμο πονοκέφαλο για τον Φώτη Κουβέλη, ενώ ο δεύτερος έθεσε χθες ακόμη και θέμα καταγγελίας της προγραμματικής συμφωνίας εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ! Σαν να μην έφταναν αυτά, ουδείς στο ΠΑΣΟΚ βάζει το χέρι του στην φωτιά ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος θα περάσει από την ψηφοφορία στη Βουλή αλώβητη, όταν έρθει η ώρα να ληφθούν και να ψηφιστούν τα μέτρα του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.