ΚΟΣΜΟΣ

«Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΗΓΕΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ»

Μήνυμα σε όσους ονειρεύονται γερμανική ηγεμονία επί της Ευρώπης με όχημα την κρίση έστειλε ο Χέλμουτ Σμιτ. Όσο το Ολοκαύτωμα παραμένει νωπό στη μνήμη των λαών της Ευρώπης αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, είπε ο 93χρονος πρώην καγκελάριος.

«Το Άουσβιτς και η δολοφονία έξι εκατομμυρίων Εβραίων, όπως επίσης και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος του Χίτλερ αποτελούν γεγονότα που έχουν εγγραφεί στο ασυνείδητο των ευρωπαϊκών λαών, έτσι ώστε να αποκλείεται ένας ηγεμονικός ρόλος της Γερμανίας και αυτό θα συνεχισθεί ακόμη για πολύ», εκτίμησε, μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.

Αναφέρθηκε στο έλλειμμα ηγεσίας που ταλανίζει τόσο τη Γερμανία όσο και την Ευρώπη συνολικά. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι «γεννημένη Ευρωπαία», υποστήριξε, σε αντίθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως εκτίμησε. Για την Ευρώπη, ανέφερε πως η κρίση «δεν θα ήταν τόσο σοβαρή εάν υπήρχε έστω κι ένας ηγέτης στην Ευρώπη με συνολική εικόνα των προβλημάτων. «Όμως δεν έχουμε τούτη τη στιγμή μία προσωπικότητα τέτοιου κύρους», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, κάλεσε Γερμανούς και λοιπούς Ευρωπαίους αντί να ζητούν την εκδίωξή της από την ευρωζώνη να αναλάβουν την ευθύνη για τα σφάλματά τους και να τη στηρίξουν. «Ήταν λάθος να δεχθούμε την Ελλάδα, όμως το διαπράξαμε και τώρα θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», υπογράμμισε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.