ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Σε κατάσταση αποσύνθεσης κινείται η κλάδος των κάμπινγκ στην Ελλάδα το 2012. Μετά από ένα πολύ καλό 2011 η κίνηση της αγοράς των κάμπινγκ θυμίζει τις ημέρες του 1991 (πρώτος πόλεμος στον Περσικό) όπου είχε «παγώσει» η μετακίνηση τουριστών και δεκάδες επιχειρήσεις ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο.

Η δραματική πτώση των κρατήσεων έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν άμεσα 12 εκατ. διανυκτερεύσεις την τρέχουσα περίοδο συγκριτικά με το περυσινό έτος. Η συρρίκνωση στις πωλήσεις αγγίζει τα επίπεδα του 80%, ενώ την ίδια ώρα ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερα από 90 παράνομα λειτουργούντα κάμπινγκ ανά την Ελλάδα καθώς και τη μεγαλύτερη μάστιγα της αγοράς που ακούει στο όνομα «ελεύθερο κάμπινγκ» που έχει γονατίσει τις 314 νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ (Π.Ε.Ι.Ε.Κ) Κώστας Παπαδόπουλος αφενός η ανυπαρξία Ελέγχων από τον ΕΟΤ και την τουριστική αστυνομία και αφετέρου η απληστία των δήμων που δέχονται την ελεύθερη κατασκήνωση έχουν βάλει ταφόπλακα στις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης απειλούνται με λουκέτο.

Σύμφωνα με τον Κ. Παπαδόπουλο η πολιτεία αγνοεί τον κλάδο των κάμπινγκ αφού εκκρεμεί από το 2007 η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ σημειώνει ότι οι Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις είναι υπαίθρια κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα στα οποία παρέχεται η δυνατότητα διαμονής, εστίασης, αναψυχής τουριστών που διαθέτουν ή όχι ίδια κατασκηνωτικά και μεταφορικά μέσα όπως συρόμενα ή αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, σκηνές, τροχοσκηνές ή σκηνές επί της οροφής οχημάτων κλπ. Διακρίνονται ανάλογα με την λειτουργική τους μορφή σε Οργανωμένες Τουριστικές Κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους.

Δημιουργούνται και λειτουργούν βάσει τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών και διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας Τουριστικού Καταλύματος το οποίο ο καταναλωτής οφείλει να αναζητά για να διακρίνει αν ένα κάμπινγκ είναι νόμιμο ή παράνομο.

Όπως προσθέτει δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και αριθμούν σήμερα 314 μονάδες η δυναμικότητα των οποίων ανέρχεται σε 29.645 θέσεις σκηνών και τροχόσπιτων, 948 οικίσκων και 93.123 κλινών. Το 80% των κάμπινγκ είναι εποχικής λειτουργίας και μόνο το 20% λειτουργεί σε ετήσια βάση. Το 13% περίπου των ετήσιων διανυκτερεύσεων πραγματοποιούνται από Έλληνες και το 87% από αλλοδαπούς κυρίως Ευρωπαίους.

Ο Κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι το ενδιαφέρον των Ελλήνων παρουσίαζε μια μικρή αυξητική τάση της τάξης του 3% τη διετία 2008-2010 που οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς λόγους, ενώ έχει μειωθεί το ενδιαφέρον των αλλοδαπών για λόγους όπως οι απεργίες, τα γεγονότα που με τον τρόπο που προβάλλονται δείχνουν ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής. Φέτος, όπως προσθέτει, η πρωτοφανής κρίση άλλαξε και την τάση του Έλληνα εξ αιτίας του αυξημένου κόστους της βενζίνης και των διοδίων, το κόστος διατροφής κλπ. Πρώτοι σε επισκεψιμότητα ξένοι τουρίστες είναι οι Γερμανοί που μέχρι πέρυσι καταλάμβαναν το 27% του συνόλου της αγοράς στην Ελλάδα, ακολουθούν με 15% οι Ιταλοί και με 12% οι Γάλλοι. Τέλος «Μέκκα» της αγοράς των κάμπινγκ είναι η Μακεδονία με 92 επιχειρήσεις  και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 92 επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.